Студентите ќе може да полагаат испити со физичко присуство доколку се почитуваат мерките

Од:

На денешната седница беше донесена и Уредба со законска сила за дополнување на Уредбата со законска сила за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба.

Уредбата се носи со цел овозможување редовна организација на високообразовните установи, а воедно спречување на ширење на коронавирусот КОВИД-19, имајќи ја предвид вонредната состојба .

Согласно одредбите, на високообразовните установи каде постои можност за целосна примена на протоколот за полагање испити на високообразовните установи, а во согласност со мерките за заштита од коронавирусот КОВИД-19 од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, може да се реализираат студиските програми, како и проверката на знаењето, со физичко присуство на студентот.

На високообразовните установи каде постои можност за целосна примена на протоколот, со физичко присуство на студентот може да се реализираат предавањата, вежбите, форми на континуирана проверка на знаењето, индивидуалната настава и други облици кои се соодветни на специфичноста на наставно – научната и уметничката област, консултативно – инструктивната настава, индивидуална студиска работа (истражување на литература, семинарски задачи, проектна работа), полагањето на испитите и колоквиумите, како и одбраната на дипломска, магистерска теза, и докторска труд.

Исто така со оваа Уредба се регулира и работата на Стручната служба, може да се врши со физичко присуство на вработените, ако за тоа постои можност за примена на протоколот.

Би можело да ве интересира

Објавени распореди на часовите за наставата на МТВ, ќе ја следат учениците кои немаат компјутери

Жарко Настоски

Oбразованието мора да му биде достапно на секое дете, вели Народниот правобранител

Жарко Настоски

Аеродром и Центар со најмногу активни случаи на Ковид-19 меѓу скопските општини

Жарко Настоски

194 нови случаи на Ковид-19, две починати лица

Жарко Настоски

Средношколците ќе ја бојкотираат наставата ако за еден месец не почне да се применува комбиниран модел

Ана Ололовска

За неносење маски казнети 870 лица

Ана Ололовска