ССМ: Директорот на Водовод продолжува со своето шерифско однесување, незаконски му даде отказ на претседателот на Син­дикатот

Од:

Сојузот на синдикати на Македонија денеска објави дека претседателот на синдикалната организација на „Водовод и канализација” Стојанче Кашински добил отказ од страна на в.д. директорот на претпријатието Марјанче Митовски.

„В.д Директорот на ЈП Водовод и канализац­ија​ Скопје, Марјан­че Митовски продолжу­ва со своето шерифско однесување и утрин­ава спротивно на Зак­он и колективен дого­вор му дал отказ на претседателот на Син­дикатот во Водовод и канализација Скопје што е преседан во работењето имајки во предвид дека в.д дир­екторот е непресметл­ива личност, со кон­фликтна состојба на работа, со лоши мисл­и, кој смислил дека како одговор на наја­вениот штрајк во ЈП Водовод и канализаци­ја сега е моментот да му даде отказ на претседателот на синд­икатот Кашиковски“, велат од Сојузот на синдикатите.

Се додава дека согласно Закон и колективен договор на претседателот на синдикат не може да му се даде отказ, особено поради тоа што во моментот се спроведува постапка за штрајк и ваквиот притисок е порака за работниците да бидат послушници на Митовски, кој веќе и им испраќаше и заканувачки пораки на сите работници кои сега се остваруваат и покрај предупредувањето од Синдикатот СУТКОЗ при ССМ што беше и едно од главните барања за разрешување на в.д директорот”, пишува во соопштението од ССМ.

„Отказот е даден пора­ди тоа што конфликтн­иот Митовски лошо см­ислил дека работникот Стојанче Кашиковски е должен да извршу­ва работни задачи и обврски за време на годишен одмор, а еди­нствено одговорно ли­це кај правното лице​согласно Статутот на ЈП Вододовод и канализација Скопје за извршување на тие задачи бил токму Мит­овски“, се наведува во реакцијата.

Од ССМ бараат итна седница на Управниот одбор кој како второстепен орган во претпријатието е надлежен да одлучува по приговори и жалби и да се укине решението за изрекување на дисциплинска мерка – престанок на работен однос. Од Управниот одбор бараат да утврди и зошто Митовски не ги спроведува нивните одлуки.

Би можело да ве интересира

ССМ обвинува: Автобуси на ЈСП биле криени во пречистителната станица Волково

Катерина Павлова-Николовска

Нека штрајкуваат колку сакаат, со нив не седнувам на маса – Арсовска нема да преговара со Синдикатот

СДСМ: Незаконски се отпушта претседател на синдикална организација во „Водовод и канализација“

Митовски: Документот што го покажа ССМ е доказ во судска постапка и објавувањето е кривично дело

Катерина Павлова-Николовска

ССМ најавува штрајк во „Водовод и канализација“, одлуката ќе биде потврдена в среда

Катерина Павлова-Николовска

Вработените во скопски „Водовод“ ќе штрајкуваат ако Арсовска за три дена не го разреши директорот Митовски

Катерина Павлова-Николовска