Споменикот на Ќосето отстранет од пред Врховен суд

Од:

Споменикот на Андон Ќосето ноќеска е отстранет од пред Врховниот суд во центарот на Скопје.

Споменикот е однесен во магацините на Металски завод Тито. Налогот за негово отстранување го издал градежниот инспекторат на општина Центар по извршениот увид и утврдената фактичка состојба дека немало решение за негово поставување.

Овој споменик беше поставен ноќата меѓу 6 и 7 септември 2014, како дел од проектот „Скопје 2014“ и како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин. Станува збор за контраверзна историска личност чие поставување предизвика низа реакции во јавноста, Ќосето е познат како ликвидаторот на ВМРО.

Работната група при Министерството за култура предходно утврди бројни законски прекршувања при поставувањето на овој споменик, меѓу кои и Законот за поставување на спомен обележја. СЈО отвори истрага за спомениците кои беа поставени како донација од Здружението за духовно обединување на Сетинци, Попадинци и Крушоради од Лерин.

Би можело да ве интересира

„Комунална хигиена“-Скопје со апел за навремено плаќање на побарувањата за собирање и транспорт на отпадот

Ана Ололовска

Советничка група на ВМРО-ДПМНЕ: Шилегов, со километарските редици за субвенциите, ризикува Скопје да стане нов корона-кластер

Ана Ололовска

Шилегов: Се работат сите неопходни сценарија ако има карантин во Скопје

Ана Ололовска

Отворено инклузивно игралиште во Бутел

Ана Ололовска

Од денеска субвенции за велосипеди и електрични тротинети за скопјани

Ана Ололовска

Град Скопје: Некогашниот напуштен простор во Кисела Вода сега е нова зелена површина

Ана Ололовска