Сојузот на средношколци ја поздрави одлуката за отворање на училиштата и апелира да се почитуваат протоколите

Од:

Сојузот на средношколци ја поздравува одлуката на Министерството за образование и наука и Владата учебната 2021/2022 да почне со физичко присуство (и) за средношколците, напомнувајќи дека и минатата година тие бараа комбинирано учење. Апелира до сите средношколци да ги почитуваат протоколите кога училиштата ќе бидат отворени.

dobivaj vesti na viber

– Крајно време е образованието да биде ставено на пиедестал над останатите општествени активности. Колку што е важен квалитетот на образовниот процес, толку е важно и здравјето на средношколците. Затоа ги повикуваме сите средношколците да ги почитуваат здравствените протоколи како единствен и најдобар начин да се заштитат, соопшти Сојузот на средношколци.

Посочува дека на состанок со министерката за образование и наука Мила Царовска во средата дале предлози на утврдените протоколи за да се зголеми нивото на безбедност во училиштата. Тие се однесуваат на редарската служба која треба да биде ангажирана и во училиштата внатре, на крајот од секоја смена да се дезинфицираат површини и предмети кои се изложени на допир и училиштето да изготвува листа на сите површини кои треба редовно да бидат чистени и им се препорачува на учениците храната да ја набавуваат пред почетокот на часовите и да не го напуштаат училишниот двор за време на одморите.

– Успеавме да постигнеме заедничко решение со МОН околу овие три точки. Доколку се влоши пандемиската ситуација и моделот на настава ќе треба да се промени, Сојузот на средношколци ќе ја претпочита комбинираната настава отколку наставата од далечина, наведува Сојузот на средношколци.

Би можело да ве интересира

86 нови случаи на Ковид-19, еден починат

Тројца починати, 76 нови случаи на Ковид-19

Ана Ололовска

96 нови случаи на Ковид-19, нема починати

Катерина Павлова-Николовска

Двајца починати, 83 нови случаи на Ковид-19

Ана Ололовска

176 нови случаи на Ковид-19, двајца починати

Ана Ололовска

Сали: Ќе направиме симулација на можна појава на петти бран на Ковид-19

Маја Илиевска-Пачемска