Со потврда за вакцинација, со негативен ПЦР тест или со позитивен резултат за антитела од денеска може да се патува за Грција

Од:

Со потврда за имунзација со било која вакцина, со негативен ПЦР тест не постар од 72 часа или со потврда за антитела од денеска македонските граѓани може да патуваат за Грција. Поради пандемијата на коронавирусот границата за беше затворена повеќе од една година.

За деца постари од 5 години потребен е негативен тест, додека деца помали од 5 години тестот не е неопходен.

Покрај ова, за влез во Грција потребно е да се пополни и ПЛФ образец (The Passenger Locator Form). Образецот треба да биде пополнет најмалку 24 часа пред влезот во земјата. Формуларот е потребен за сите без разлика на видот на превозот (автомобил, автобус, брод, авион) и државјанство. За пополнување на формуларот потребни се пасошите и сообраќајната дозвола.

По пополнување на формуларот на мејл се добива т.н. кју-ер код (QR) што треба да се отпечати или да се покаже на мобилен телефон при влез во Грција.

Би можело да ве интересира

Влез во Грција под исти услови најмалку уште една седмица

Катерина Павлова-Николовска

Македонија и Грција потпишаа Договор за изградба на интерконектор за природен гас

Правилата за влез во Грција продолжени за уште една седмица

Катерина Павлова-Николовска

Преминот Евзони од утре ќе биде отворен 24 часа

Жарко Настоски

Грчката опозиција бара од Владата во Атина да ги ратификува меморандумите со Македонија

Катерина Павлова-Николовска

Од денеска во Грција се патува и со рапид тест

Катерина Павлова-Николовска