Со Еразмус+ до европско образование

Од:

Сон на секој студент е да учи на некој од престижните светски универзитети и таму да го надградува своето знаење, но поради финансискиот товар, не сите успеваат да се запишат на универзитетот кој го сакаат. Желбата никогаш не треба да запре, бидејќи и кај нас постои можност да се студира на некој од европските универзитети, преку програмата Еразмус+.

dobivaj vesti na viber

Фокусот на програмата Еразмус+ е зајакнување на потенцијалот на младите за активно учество во граѓанското општество, развој на лидерски вештини, солидарност и разбирање меѓу културите. Еразмус+ промовира препознавање и евалуација на стекнатите квалификации во образованието, отворен пристап до едукативни материјали, документи и медиумски содржини создадени во финансирани проекти и пошироко, како и меѓународната димензија на активности, повеќејазичност, еднаквост и инклузивен пристап до образование.

Во последните две години, фокусот на Американскиот универзитет на Европа – ФОН е ставен на проекти за поттикнување на иновациите и развојот во високото образование, истовремено промовирајќи ја размената на знаења и искуства на европско ниво. Програмата Еразмус+ е исклучително важна за зајакнување на капацитетите на образовни институции, преку мобилност на професори, истражувачи и студенти.

Секој студент кој одлучил да студира на некој од факултетите на АУЕ – ФОН, преку програмата Еразмус+ има можност да ги прошири своите хоризонти и да се стекне со знаење по светски стандарди. Благодарение на ваквите меѓународни соработки со останатите европски универзитети, студентите кои се дел од АУЕ – ФОН може да студираат од 3 до 12 месеци во Европа.

Последниот Еразмус+ проект на АУЕ – ФОН е во траење од 2020-2023 година, а соработка имаат со Универзитетот Сингидунум од Белград, Универзитетот Пантеон во Грција, како и универзитетите од Италија – Ориентале и Верона. Целта на проектот е да се зајакне и развие демократизација, толеранција и помирување на Балканот, за надминување на меѓудржавните спорови и националистичките политички дискурси.

За повеќе информации околу Еразмус+ програмата, центар за консултации на АУЕ-ФОН е секогаш достапен.

ПР Текст

Би можело да ве интересира

Со подготвителната настава за државна матура организирана од АУЕ – ФОН, матурантите остварија одлични резултати во јунскиот испитен рок

АУЕ – ФОН организираше донација на книги за СОС Детско Село

Интервју со ракометарот Гоце Георгиевски: АЕУ – ФОН за мене е избор број 1 затоа што универзитетот ги нуди најсовремените услови за студирање во нашата земја

Ана Ололовска

Со пожртвуваност и упорност до загарантиран успех!

Професионална ориентација – Клучни фактори при изборот на факултет

Ана Ололовска

АУЕ-ФОН на свечена церемонија ги додели дипломите на студентите од прв и втор циклус на студии