Шахпаска – Јовановска: ПИОМ работи на побрзо и поефикасно решавање на предметите за оценка на работната способност

Од:

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска имаше средба со в.д. директорката на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Република Северна Македонија Билјана Јовановска, на која беше разговарано за потребата од постојана соработка меѓу двете институции како предуслов за функционален и стабилен пензиски систем.

dobivaj vesti na viber

-Стабилен и одржлив пензиски систем, кој подразбира редовна и навремена исплата на пензиите, како и грижа за сегашните пензионери, но и за сите оние што целиот свој работен век плаќале пензиски придонес, за да можат пристојно да живеат во пензионерските денови е приоритет на оваа Влада. Грижата за пензионерите и нивните права е заедничка и затоа е неопходно комуникацијата да биде на дневно ниво, нагласи министерката Шахпаска, соопшти МТСП.

Таа истакна дека заради заштита на пензионерите од вирусот КОВИД-19 и во наредниот период ќе продолжи предвремената исплата на пензиите, која се исплаќа во неколку дена поделена според висината за пензијата.

​Директорката Јовановска, се посочува, ја информираше министерката Шахпаска дека во тек се повеќе процеси во рамките на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување кои ќе овозможат побрзо и поефикасно решавање на предметите, кои се однесуваат на оценката на работната способност, потоа за телесно оштетување, за инвалидски пензии, како и за скратено работно време.

Поради пандемијата КОВИД-19 и поради одредени објективни причини кои се појавија кај дел од членовите на Комисијата за оцена на работната способност, изминатиот период се појави одреден застој во решавање на предметите. Министерката Шахпаска укажа дека секој предмет претставува човечка судбина и дека ова прашање во најскоро време мора да се надмине, стои во соопштението.

Би можело да ве интересира

МТСП: Во тек е етапната исплата на јунските пензии

Ана Ололовска

Тренчевска: Граѓанскиот сектор е наш партнер во унапредувањето на социјалните услуги

Ана Ололовска

МТСП: В понеделник почнува исплатата на мајските пензии, со дополнителни 1000 денари финансиска поддршка

Ана Ололовска

Тренчевска од Берово: Преку унапредување на правата и услугите од системот на социјална заштита обезбедуваме поголема грижа за ранливите категории

Ана Ололовска

Тренчевска -Јан Коп: Холандија останува силен поддржувач на С. Македонија, заштитата на човековите права е наш заеднички приоритет

Ана Ололовска

Тренчевска: Апликацијата Сиборд претставува унапредување на инклузијата на децата со попреченост уште од најраната возраст​

А1он