СЕП ќе потрoши 40 илјади евра за кампања и истражување на јавното мислење за придобивките од ЕУ

Од:

Подготовка и имплементација на комуникациска стратегија за подигнување на јавната свест за европските перспективи на Република Северна Македонија и исптување на јавното мислење. За оваа цел Секретаријатот за европски прашања планира да потроши приближно 41 илјада евра, без ДДВ, преку два огласи објавени на Бирото за јавни набавки.

Стратегијата е проценето дека ќе чини 1.694.915 денари без ДДВ, или приближно 27,5 илјади евра. Квалитетот учестува со 65 бодови, а цената со 35%. Критериум за доделување на договорот е најниската цена. Добитникот на тендерот треба да осмисли кампања со визуелен идентитет и слоган, комуникација на социјалните мрежи, веб-страница. Кампањата има неколку цели, а основните се дека треба да ја зголеми општата свест кај граѓаните за значењето на европските интеграции во земјата.

Со проценета вредност без ДДВ од 847.458 денари или приближно 13 илјади евра, СЕП на Бирото за јавни набавки објави и оглас за испитување на јавното мислење наменето за општата јавност за поддршката, предизвиците и останати прашања поврзани со Европската Унија и европските перспективи на земјата. Тендерот предвидува четири квалитативни истражувања, квантитативна анализа на 2000 испитаници и анализа на добиените податоци.

Во образложението на огласот се наведува дека по Стратегијата за проширување на ЕУ со земјите од Западен Балкан и позитивниот извештај на ЕУ за почеток на преговорите, се појавил европски оптимизам и е констатиран напредок во евроинтеграциите кај сите земји од регионот.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

Ахмети – Ќучук: Датум за преговори што е можно поскоро

А1он

Предан: Реално е да се подготви теренот за договор меѓу Скопје и Софија, сигналите од Бугарија се охрабрувачки

А1он

Почна новата кампања за економскиот и инвестициски план на ЕУ за Западен Балкан

А1он

Италија поддржува Европска здравствена унија

А1он

Османи: Ангажманот на сите чинители за старт на преговорите ќе биде придонес не само за државата, туку и за регионот

А1он

ЕУ бара казни за Унгарија поради нејзината политика за азил

А1он