Регионална школа за безбедност: Потребно е обнова на сите безбедносни документи во Република Северна Македонија

Од:

За Република Северна Македонија, која се наоѓа во период на длабоки реформи на безбедносниот систем особено е значајно да се обноват и ажурираат сите безбедносни и стратешки документи, бидејќи безбедносните политики што ги има се постари од пет до осум години и не можат да одговорат на времето и просторот.

Ова е пораката од шестата регионална школа за безбедност што викендов се одржува во Струга на тема „Безбедносно преговарање-стратегиски и тактички аспекти во услови на криза и кризна состојба”.

Во реформите на безбедносниот систем, професорот на Факултетот за безбедност Марјан Ѓуровски смета дека треба да се водиме од три принципи: декриминализација, департизација и професионализација на целокупниот безбедносен систем.

Западниот Балкан, според него, се наоѓа во клучен период за стабилизација на регионалната безбедност.

– Особено е значајно по завршувањето на билатерланите спорови меѓу Скопје и Атина, а веројатно наскоро и меѓу Белград и Приштина ќе се затвори едно значајно поглавје и ќе се пристапи кон Европските интеграции на земјите од Балканот. Како позитивен пример се истакнати Преспанскиот и Охридскиот договор во функција на безбедносно превенирање и евентуално решавање конфликти од поголеми размери, истакна Ѓуровски.

Безбедносното преговарање, превенцијата и мапирњето на безбедносните ризици, наглси, придонесуваат кон навремено решавање евентуални кризи и кризни состојби и ризици со кои може да се сретнат земјите од регионот.

– Безбедносната состојба во земјите од ЈИЕ е стабилна со потенцијална опасност од одредени билатерални спорови во регионот или влијанието на глобалните движења. Странските повратници борци кои доаѓаат на овој дел од Балканот, не се потенцијал посериозно да ја загрозат безбедноста и стабилноста, оцени Ѓуровски.

Професорот Драган Ѓукановиќ од Факултетот за политички науки од Белград се надева дека 2019 година ќе биде одбележана со решавање на спорот меѓу Белград и Приштина, со што ќе се затвори уште едно големо прашање во регионот.

-Ако минатата година беше одбележана со Преспанскиот договор меѓу Грција и Северна Македонија се надевам дека годинава по најавите ќе биде година која ќе го одбележи договорот меѓу Србија и Косово, истакна Ѓукановиќ.

Решението, смета дела ќе соджри воспоставување меѓусебни односи меѓу двете страни, но оти во јавноста се пренагласува прашањето со размена на териториии.

– Од друга страна постојат индиции да дојде до блага корекција на границите меѓу Србија и Косово. Сметам дека тоа не би требало да биде препрека да дојде до конечен договор, изјави Ѓукановиќ потенцирајќи дека тоа нема да влијае на Македонија која е на својот евроатлански пат.

На 6. регионална школа за безбедност, која се одржува во организација на Факултетот за безбедност-Скопје со поддршка на Фондацијата „Конрад Аденауер“ и Вилфред Мартенс центарот за европски студии-Брисел, а во соработка со Центарот за истражување и креирање политики, учествуваат 50-тина професори и студенти од Македонија, Хрватска, Србија, Црна Гора…

Би можело да ве интересира

Државата да ја регулира заштитата на националната критична инфраструктура и да ја унапреди заштитата на јавните места пред да доживееме трагичен напад

Орце Костов

Во Скопје имало 322 земјотреса за еден месец – низ градот минува процеп, живееме ли во безбедни згради?

Одржана „Регионална школа за безбедност 2023“ посветена на влијанието на безбедносните предизвици врз урбаната безбедност

Ана Ололовска

Академијата за сајбер безбедност на АУЕ-ФОН станува атрактивна во регионот

Професор Ѓуровски: Потребни се промени на нефункционалниот систем за кризен менаџмент и заштита и спасување

Ана Ололовска

Регионална школа „Новата безбедноста агенда одговор на современите ризици и закани“

Ана Ололовска