Регионална школа „Новата безбедноста агенда одговор на современите ризици и закани“

Од:

Во организација на Универзитетот „Св.Климент Охридски“-Битола, Фондацијата „Конрад Аденауер“ и Вилфред Мартенс центарот за европски студии-Брисел, денеска започна одржувањето на петдневната Регионална школа „Новата безбедноста агенда одговор на современите ризици и закани“.

На овој академски регионален онлајн собир учествуваат студенти, професори и лица од пракса од Универзитетите од Република Северна Македонија, Република Бугарија, Република Србија, Босна и Херцеговина, Црна Гора.

Проектот ќе понуди размена, соработка и зајакнување на довербата меѓу професорите, студентите и практичарите од земјите од регионот.

Професорот Марјан Ѓуровски кој е носител на проектот од Универзитетот „Св.Климент Охридски“ смета дека регионалното безбедносното опкружување во изминатиов период е значително подобрено, но односите на Балканот продолжуваат да бидат чувствителни. Разлики од национален, етно-религиски и културолошки карактер и спротивставените цели и интереси, според него, може да бидат предизвик за безбедноста и сигурноста на Регионот, затоа е потребно дебалканизација низ процесот на европеизација.

-Во Западниот Балкан социеталната небезбедност го замени државниот суверинитет како клуч за успехот или неуспехот на европската интеграција, туркајќи ги грижите за идентитетот на врвот на политичката агенда и предизвикувајќи на тој начин длабока поделба меѓу луѓето и нивните политички елити, нагласи во своето излагање, проректорот на Универзитетот „Св. Климент Охридски“ Битола професор Марјан Ѓуровски професор на Факултетот за безбедност-Скопје.

Најзначаните ризици кои се наведуваат во дискусиите на регионалната школа со кои се соочуваме доаѓаат од асиметричните, хибридните, сајбер и други загрозувања од невоена природа, вклучувајќи ги и оние од недржавни актери, природните непогоди, технолошките катастрофи, епидемии и климатски промени. Во однос на идентификуваните безбедносни предизвици, закани и ризици системот за безбедност треба да гради капацитети и способности за одговор на истите: во услови на воени и кризни ситуации, сајбер и хибридни закани, тероризам, активности на странски и недржавни актери, закани по критичната инфраструктура и нелегална трговија со конвенционално оружје, оружје за масовно уништување и нуклеарна технологија.

Државите на ЈИЕ се соочуваат со истите загрозувања по мирот и безбедноста како и останатите држави во Европа. Турбуленциите и можноста од нивно прелевање во соседните региони, можат да влијаат врз севкупната политичка, економска и безбедносна состојба. Регионот останува обременет со својата историја и продолжува да се соочува со прашања кои може да доведат до политичка нестабилност, е еден од заклучоците на професорите на Регионалната онлајн школа.

Во школите како учесници ќе бидат вклучени студенти и професори од Универзитети од Република Северна Македонија и од регионот. Проектот ќе понуди размена, соработка и зајакнување на довербата меѓу професорите, студентите и практичарите од земјите од регионот: Северна Македонија, Србија, Бугарија, Босна и Херцеговина, Црна Гора воедно ќе се испитаат тесните грла за соработка, координација и спроведување на безбедносна политика и стратешките насоки за миграцијата, како и безбедносната политика на Европската унија и политиката за мигранти, се наведува во соопштението од Универзитетот „Св.Климент Охридски“ Битола.

Би можело да ве интересира

Државата да ја регулира заштитата на националната критична инфраструктура и да ја унапреди заштитата на јавните места пред да доживееме трагичен напад

Орце Костов

Во Скопје имало 322 земјотреса за еден месец – низ градот минува процеп, живееме ли во безбедни згради?

Одржана „Регионална школа за безбедност 2023“ посветена на влијанието на безбедносните предизвици врз урбаната безбедност

Ана Ололовска

Академијата за сајбер безбедност на АУЕ-ФОН станува атрактивна во регионот

Професор Ѓуровски: Потребни се промени на нефункционалниот систем за кризен менаџмент и заштита и спасување

Ана Ололовска

Шекеринска: Безбедноста ќе побарува и демократија и човекови права и функционална правна држава

Ана Ололовска