Разрешена судијката Лаличиќ, која со Мијалков зборуваше за подароци од „Сваровски“и именување судии

Од:

Судскиот совет ја разреши Софија Лаличиќ од судиската функција. 11 членови на Судскиот совет се изјасниле „за“ нејзиното разрешување, а 2 биле „против“.

Лаличиќ е најмладата судијка во скопскиот Основен суд 1, која својата кариера ја почнала на 28 години. Таа беше истражувана и од некогашното Специјално јавно обвинителство, бидејќи поседуваше телефонски разговори и СМС-комуникација помеѓу разрешената судијка и ексдиректорот на УБК, Сашо Мијалков. Поради ова, таа беше изземена и од одлучувањата за предметите на СЈО.

„Донесена е одлука со која е продолжена постапката по едно барање за утврдување  одговорност на судија/претседател на суд. Донесена е одлука со која еден судија се разрешува од вршење на судиската функција поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција и истовремено донесена е одлука со која времено се оддалечува од вршење на судиската функција до правосилно завршување на постапката“, велат од Судскиот совет.

Во прислушуваниот разговор помеѓу разрешената Лаличиќ и Сашо Мијалков, кој е јавно објавен, се слуша како ексдиректорот на УБК ѝ завршил работа на неа, а потоа зборуваат за избирање на други судии и купување  подароци од „Сваровски“.

Би можело да ве интересира

Судскиoт совет разреши судија и избра четворица претседатели на основни судови

Жарко Настоски

Судењето против Теофиловски одложено за 6 септември

Ана Ололовска

Ново рочиште против Зоран Теофиловски, член на Судски совет

Ана Ололовска

Советот за жалби при Врховниот суд ја одби како неоснована жалбата на Лидија Неделкова

Ана Ололовска

Владата се согласи да им се зголемат платите на судиите за 15 проценти

Катерина Павлова-Николовска

Нанев: Ќе бидат креирани електронски досиеја со факти за предметите

Жарко Настоски