Прилепски карневал „Прочка 2019“

Од:

Околу 300 учесници со 15 групни и неколку поединечни маски од прилепските училишта денеска ја загреаја карневалската атмосфера во Прилеп на карневалот „Прочка 2019“.

Многу инвентивни и креативни маски: Петар Пан, уметниците и нивните слики, рециклирање за заштита на животната средина, цвеќиња и многу други маски дефилираа на булеварот во центарот на градот на денешниот детски карневал.

Денешното карневалско дефиле го отвори прилепскиот градоначалник Илија Јованоски нагласувајќи дека се поголема е креативноста на маските.

– Младите се иднината на карневалот и воодушевува нивната инвентивност и креативност. Имаме многу гости и посетители, а така очекуваме да биде и утре на големото карневалско дефиле, рече Јованоски.

Според Ванчо Георгиев, претседател на здружението „Прилепски мечкари“ во Прилеп веќе пристигнаа гостите и учесниците од речиси цел Балкан, а за утре се најавуваат досега невидени маски.

– Задоволство е да се видат маските на младите кои се иднината на карневалот. Веќе има многу гости и ова е карневалски туризам. Специјално посетители дојдоа на карневалот од Србија и од Бугарија. Утре ќе има преку 600 маски од Македонија и цел Балкан, а ќе биде претставена и посебна оригинална маска на прилепчани. Ова е голема традиција која се надградува, рече Георгиев.

Големиот број посетители денеска на плоштадот „Методија Андонов Ченто“ ги воодушевуваа и десетината уметници од трупата „Статуа фест“ со уметници од Балканот кои се сликаа и со посетителите.

– Ние сме уметници од Нови Сад. Мајстор и Марганита. Го изведуваме пиратскиот акт. Тешко е да се стои долго, но атмосферата е одлична и има многу посетители, рекоа уметниците од Нови Сад.

Утре од 13 часот во центарот на Прилеп е големото дефиле на преку 500 маски од Македонија и од балканските земји кои треба да доведат до кулминација на карневалската маска. Се подготвуваат и прилепските мечкари, кои се заштитна маска на карневалот и го отвораат. Денеска, според традициите ги покануваат касапите и гостите на Прочка.

 

Би можело да ве интересира

Протест на жители на Мариово, бараат обнова на регионалниот пат Прилеп – Витолишта

Ана Ололовска

Познатата прилепска црква „Свето Благовештение“ ќе го добие старо-новиот уникатен изглед

Ана Ололовска

Пожар кај прилепско Селце

Татјана Ташкова

Нормализиран сообраќајот на патот Прилеп-Росоман

Татјана Ташкова

Гори нискостеблеста шума и трева во прилепско

Прилеп ќе бара решение за недостигот од работна сила во стопанството