Претставници на ОБСЕ/ОДИХР и ААВМУ разговараа за претстојниот референдум

Од:

Делегација на ОБСЕ/ОДИХР, предводена од вишиот советник за избори, Стивен Мартин денеска во седиштето на Агенцијата за аудио и аудиовизуелни медиумски услуги (ААВМУ) со претседателот на Советот на Агенцијата, Лазо Петрушевски и претставници на стручната служба разговараа за медиумското покривање и активностите на Агенцијата поврзани со претстојниот референдум.

Oд ААВМУ соопштија дека нивните претставници информирале дека со оглед на тоа што во Законот за референдум и други облици на непосредно изјаснување на граѓаните нема прецизни правила за начинот на известување на медиумите и емитувањето јавна пропаганда, изготвени се нацрт-препораки, кои ќе бидат финализирани откако на 17 август ќе заврши јавната расправа.

Во однос на појаснувањето на ДИК за медиумите и медиумското претставување, Агенцијата го повторила својот став дека на сите заинтересирани субјекти треба да им се обезбедат еднакви услови за пристап до платената јавна пропаганда, со еднакви цени за сите.

Би можело да ве интересира

Османи во ОН: Човечките страдања во Украина мора да престанат

Ана Ололовска

Османи на средба со Попеску: Силна поддршка од ОБСЕ за напорите за решавање на ситуацијата во Транснистрија

Ана Ололовска

ОБСЕ: Хакираната страна е пријавена кај менаџерскиот тим на Фејсбук

Романија го презеде претседавањето со Комитетот за безбедност на ОБСЕ

А1он

АВМУ: Премиерот да се воздржи од искажување лични ставови за медиумите

Македонија денеска го презема претседавањето со ОБСЕ