Претседателката на Лекарската комора Старделова ја прими вакцината против Ковид-19

Од:

“Имунизацијата е една од најуспешните и најефикасни здравствени процедури и тоа досега многу пати го докажала историјата. Затоа, порачувам дека никој, а особено здравствен работник, не треба да се сомнева во тоа дали вакцинирањето е вистинскиот чекор за заштита на личното здравје, но и за сузбивање на ковид-19 пандемијата”, изјави проф. д-р Калина Гривчева Старделова, претседател на Лекарската комора, која како дел од здравствените професионалци ангажирани во еден од ковид центрите, ја прими првата доза од вакцината.

„Пандемијата со вирусот ковид-19 е потсетување дека заразните болести се сериозна закана која не познава граници, а имунизацијата е најсилното оружје во борбата со нив. Не постои друга поефикасна медицинска технологија која го заштитила и го унапредила човековото здравје како што тоа го направиле вакцините. Вакцината е важна за одржување на здравјето на здравствените работници, здравјето на граѓаните, но и за одржливоста на здравствените системи и затоа немав никаков сомнеж дека треба да се вакцинирам“, изјави д-р Гривчева Старделова, која изрази верување дека нејзиниот личен пример ќе биде охрабрување за другите здравствени работници да се имунизираат.

Лекарската комора на РСМ, како членка на Постојаниот комитет на европски лекари (CPME) преку промоција на Манифестот објавен од Коалицијата за имунизација ги повикува сите здравствени професионалци да се вакцинираат против ковид-19. Документот потенцира три клучни причини поради кои секој здравствен работник веднаш штом добие можност треба да се вакцинира против ковид-19, затоа што се заштитува од болеста и од можни тешки живото-загрозувачки компликации, затоа што вакцините против ковид-19 се безбедни и ефикасни и затоа што на тој начин помага за зачувување на здравствените капацитети.

Лекарската комора, заедно со Стоматолошката комора и Фармацевстката комора, во рамките на Меморандумот за соработка кој веќе го имаат потпишано, во периодот кој претстои ќе настапат со заеднички активности за афирмација на вакцинацијатa против ковид-19.

Би можело да ве интересира

Најзаразниот сој досега, „кракен“, не е откриен кај нас, но последната анализа е направена на 5 декември

Осум починати, 196 нови случаи на Ковид-19 минатата недела

Ана Ололовска

За три дена 71 нов случај на Ковид-19

Катерина Павлова-Николовска

44 новозаразени од ковид-19

68 нови случаи на Ковид-19, тројца починати

37 новозаразени од ковид-19