Пратениците без дискусија го прифатија договореното меѓу Заев и Беса

Од:

Со 81 пратеник, пратениците вечерва во Собранието го поддржаа барањето на Беса.

Премиерот Зоран Заев од собраниската говорница изјави дека целта на пратеникот Фадил Зендели, кој е предлагач, не била да го донесе во прашање државјанството, туку барал гаранција етничкиот идентиет на другите заедници да не биде допрен со преводот на државјанството, односно заедниците да не бидат именувани како Македонци.

Амандманот не бил прифатен во формата во која бил поднесен, туку е видоизменет, рече Заев и прочита како ќе гласи:

„Државјанството, македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, во личните документи и патните исправи на граѓаните се пишува на македонски јазик и неговото кирилско писмо. Државјанството, македонско/граѓанин на Република Северна Македонија, во личните документи и патните исправи на граѓаните што зборуваат службен јазик поинаков од македонскиот јазик и неговото кирилско писмо се пишува на македонскиот јазик и неговото писмо и на тој јазик. Тоа ќе се утврди на тој јазик во сите закони каде што треба да се примени“, гласи видоизменетиот амандман, во Уставниот законик што беше изгласан.

Би можело да ве интересира

Заев: Од економските мерки за справување со кризата, прво се испорачаа 200 милиони евра за поддршка на работниците, на стопанството и фирмите

Ана Ололовска

Заев на состанокот на ПЕС: Ќе ги задржиме сите работни места, време е за европска солидарност

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Товарот од кризата треба да го понесме заедно за побрзо да ги санираме последиците

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Заев: Политичките партии сами да одлучат дали ќе се откажат од парите за годинава

Ана Ололовска

Заев: За дел од граѓаните помош од една минимална плата, се запира и извршувањето додека трае кризата

Мери Јордановска

Вељаноски: Собранието не направило преседан, изборите треба да се одложат

Кристијан Ландов