Постигнат договор меѓу ЈП ПОЦ, Општина Центар, Скопски пазар и пазарџиите од Зелен пазар

Од:

Градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и директорот на ЈП Паркинзи на Општина Центар, Васко Кичевски, остварија средба со директорот на Скопски пазар АД Скопје, Младен Дамев и претставници на пазарџиите од „Зелен Пазар“ со цел да се надминат проблемите на паркиралиштето „Аутомакедонија“.

На средбата биле разгледани доставените барања од страна на пазарџиите, се разговарало за нови ефикасни решенија кои се во интерес и на жителите и на трговците од „Зелен Пазар“ и бил постигнат договор кој ќе го реши проблемот на ова паркиралиште.

Имено, ЈП Паркинзи на Општина Центар, во месец март ќе го уреди „дивиот паркинг“ позади „Зелен Пазар“ кој моментално е во хаотична состојба и не е функционален ниту за жителите ниту за корисниците на услугите на Скопски пазар. На ова неуредено паркиралиште ЈП ПОЦ ќе постави нов систем за контрола на влезно-излезни рампи, односно, едниот дел ќе биде наменет за товарните возила на пазарџиите, а останатиот дел ќе биде резидентен паркинг за жителите од ул. „11 Октомври“ и бул. „Кочо Рацин“. Со отворање на ова паркиралиште, паркиралиштето „Аутомакедонија“ целосно ќе се ослободи од товарните возила и ќе им овозможи на жителите брз и лесен пристап до нивните домови, велат од ПОЦ.

Општина Центар во координација со пазарна инспекција ќе ја преземе одговорноста за дивите пазарџии на паркиралиштето кај „Аутомакедонија“.

Би можело да ве интересира

ДОМ: Поддршка за иницијативата за архитектонско-урбанистички конкурс за „Треска“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Трајковска: Богдановиќ да одговори до каде е ветената 7-метарска кула за прочистување на воздухот

Ана Ололовска

Нов Центар за деца со церебрална парализа во Скопје

Ана Ололовска

Катната гаража на „Никофон“ може да се гради, Обвинителството ја отфрли кривичната пријава за продажба на државното земјиште

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Тензично во Центар: Маџирмаалци бараа прекин на јавната анкета и нов ДУП

Габриела Димковиќ-Мишевска

Советот на Општина Центар ќе одлучува за барањата на пазарџиите од Зелен пазар

Ана Ололовска