Почнува уписот на УКИМ, слободни 10 710 места

Од:

На Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје денеска и утре е првиот рок за упис во прва година додипломски студии во учебната 2019/2020 година.

Според Конкурсот на УКИМ, слободни се вкупно 10 710 места. Од нив, во квотата за редовни студенти има 5402 места, во квотата за редовни со кофинансирање на студиите 4273 и за вонредни студенти слободни се 1035 места.

Како и во минатите години, надоместот што го плаќаат редовните е 200 евра, а за тие што ќе се запишат во квотата за кофинансирање или за вонредни ќе плаќаат по 400 евра.

За да конкурираат за студии, кандидатите треба да имаат положено државна матура. Критериумите и условите за упис се содражни во Конкурсот објавен на веб-страницата на УКИМ.

Вториот уписен рок на УКИМ е на 12 и 13 септември, а третиот рок на факултетите каде што ќе останат слободни места е на 25 септември.

Согласно со Закон за високото образование донесен минатиот мај, учебната година за студентите почнува на 1 октомври.

Би можело да ве интересира

Потпишана Декларација за млади, образование и иднината од страна на Универзитетските собранија и политичките партии

Ана Ололовска

Независниот академски синдикат бара да се повтори изборот на ректор на УКИМ

А1он

МОН подготви концепт за образование од далечина, граѓаните повикани да дадат предлози

А1он

Листа на акредитирани здруженија на наставници кои организираат натпревари за основци

Ана Ололовска

Продолжува реконструкцијата на училиштето „Браќа Рамиз и Хамид“, најавени и други проекти во Шуто Оризари

Ана Ололовска

Штипскиот универзитет се подготвува за уписите на студенти во прва година

Ана Ололовска