Почна функионирањето на апликацијата за ГИС-системот во Штип

Од:

Почна да функционира веб апликацијата на Гео информациониот систем (ГИС- системот) на Општина Штип.

Соња Иванова, вработена во Одделението за урбанизам при Општина Штип вели дека на апликацијата која се наоѓа на веб страницата www.stip.gov.mk се достапни триесетте Детални урбанистички планови од 1967 до денес.

– Секој корисник на интернет, со едноставно кликнување на банерот кој е на првата страничка на Општина Штип, имаат можност да влезат во ГИС системот и да пребаруваат информации за одредени параметри за нивните имоти. Тоа подразбира планска документација како и сателитски снимки од имотот, со пребарување по адреса или локација, вели Иванова.

Таа истакна дека кога системот ќе биде потполно оперативен ќе овозможува увод во многу податоци од областа на урбанизмот. Предвидени се податоци кои се однесуваат на шест главни области: општинска управа, сообраќајна инфраструктура, енергетска инфраструктура, комунална инфраструктура и разно, со повеќе подобласти како што се: предлози и иницијативи, општинска сопственост, даноци, одобренија за градба и неизградено градежно земјиште.

Драган Ристов, портпарол на Општина Штип изјави дека општината за реализирање на ГИС-системот доби грант од Владата на Словенија. Според него основната цел на градоначалникот на Оптина Штип, Зоран Алексов е со користењето на ваквиот систем на граѓаните да им се овозможи на поедноставен електронски начин да ги добиват своите документи и тоа според европските модели и практики.

Би можело да ве интересира

Амбасадорот на Италија Андреа Силвестри во посета на Штип

А1он

Фатен разбојникот кој крадеше златен накит на штипјанки

А1он

Приведен разбојник од Штип

Ана Ололовска

Приведени двајца дилери во Штип

А1он

Штипскиот регион еден од најатрактивните за инвестиции

А1он

Филтер станицата во Штип, спој на словенечка технологија и јапонска иновативност

А1он

Leave a Comment

two + 2 =