Пет лица затруени со храна од ресторан во Брвеница

Од:

Пет лица вчера во вечерните часови побарале лекарска помош од Клиниката за инфективни болести во Тетово поради симптоми на труење. Лицата консумирале храна од ресторанот „Бакал Бакеро“ во тетовско Брвеница. Државниот здравствен и санитарен инспекторат по добиената телефонска дојава од страна на ЈЗУ-ЦЈЗ Тетово и епидемиолошка индикација извршил вонреден координиран инспекциски надзор со претставници од ЈЗУ ЦЈЗ Тетово и инспектори од Агенција за храна и ветеринарство ПО Гостивар.

– Општата санитарно-хигиенска состојба во објектот е на задоволително ниво, во објектот има уредни санитарни книшки за 11 вработените со извршен санитарен преглед во рок како и потврда за извршен ДДД од овластена установа исто така во рок. Од страна на ЦЈЗ Тетово во соработка со ДСЗИ земени брисеви од раце од 5 затекнати вработени лица при надзорот како и 6 брисеви од нежива средина прибор, работни површини, опрема, велат од санитарниот инспекторат.

Со цел да се превенира натамошно ширење на евентуално труење со храна, објектот како потенцијален извор на заразна болест, од страна на ДСЗИ ПО Тетово записнички и со службена лента е збранет и затворен за употреба се до добивање на резултати од земените примероци и спроведување на потребни санитарно-хигиенски и против-епидемиски мерки.

Би можело да ве интересира

Пожар во станбено-деловниот комплекс на плоштадот во Тетово

Ана Ололовска

СВР Тетово апелира да не се пишуваат графити на јавни објекти

А1он

Во Тетово стигнува чадот и непријатната миризба од запалената депонија Русино

Ана Ололовска

Уметничката галерија во Тетово со повик до уметниците кои сакаат да изложуваат во 2012 година

А1он

Синдикатот на Клинички центар ги повикува надлежните да ги повлечат вработените во здравствените установи од избирачките одбори и комисии

Ана Ололовска

Дирекцијата за заштита и спасување во акција на расчистување по поплавата во Теарце

Ана Ололовска