Османи: Успешната апсорпција на ИПА средствата е основен двигател на европските перспективи

Од:

Вицепремиерот задолжен за европски прашања Бујар Османи го отвори Секторскиот мониторинг комитет за ТАИБ, што се одржа во Клубот на пратеници. Паралелно, како што соопшти СЕП, се одржа и трет состанок на Секторскиот мониторинг комитет за владеење на право и фундаментални права, прв основачки состанок за демократија и владеење, трет состанок за конкурентност, иновации, земјоделие и рурален развој, како и прв основачки состанок за образование, вработување и социјална политика.

-Успешното спроведување на проектите финансирано преку ИПА продолжува, и тоа претставува најдобар промотор на европските перспективи на земјава истакна Османи, потенцирајќи дека, независно од политичката состојба во која се наоѓаат европските интеграции по октомврискиот самит, продолжуваат и реформите и хармонизацијата на нашето законодавство со европското, со цел приближување до европските правила, стандарди и вредности.

-Европските перспективи, рече, остануваат водечка улога во создавањето на нашата политика, при, што, унапредувањето на апсорпцијата на ИПА средствата има клучна улога.

На сите состаноци се водеше дискусија за отворените прашања во спроведувањето на Секторските програми финансирани од ИПА 2. Но и за тековните прашања поврзани со отпочнувањето на постапката за затворање на програмата Помош при транзиција и градење на институциите- ТАИБ 2013 година, и затворањето на компонентата ТАИБ како последна програма под ИПА 1.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Спасовски: Во план е да инвестираме две милијарди евра за изградба и реконструкција на патната инфраструктура

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Царовска: Студентите помогнаа да донесеме политики кои ќе го подобрат стандардот на младите

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: За три години изградени повеќе од 300 километри атмосферска канализација

Ана Ололовска

На работа се враќаат само родителите чии деца одат на училиште, но не и оние кои имаат деца во градинка

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: Градиме за да обезбедиме силен локален економски развој, особено во овој дел на земјата кој еден подолг период беше запоставен

Ана Ололовска

Дел од вработените во институциите и училиштата се враќаат на работа

Ана Ололовска