Општина Карпош: Еднократна помош за лицата со попреченост

Од:

По повод одбележување на Меѓународниот ден на лицата со попреченост – 3 Декември, денеска, градоначалникот Стевчо Јакимовски во својот кабинет се сретна со тројца претставници од оваа социјална категорија на граѓани, кои воедно се жители на Карпош. На средбата присуствувaa и претставничките од Одделението за детска, социјална и здравствена заштита при Општина Карпош, кои традиционално го организираат овој настан.

dobivaj vesti na viber

Како што соопштија од Општина Карпош, на средбата станало збор за секојдневните проблеми со кои се соочуваат лицата со попреченост, како и за евентуалните решенија кои може да ги понуди локалната самоуправа за нив. Во таа насока, градоначалникот Стевчо Јакимовски напомена дека, 155 лица од Карпош кои влегуваат во оваа социјална група, ќе добијат еднократна парична помош од 3.000 денари, средства кои од својот Буџет за таа намена ги обезбедила Општината.

-Локалната самоуправа континуирано се грижи за своите сограѓани од оваа социјално ранлива категорија. Тоа досега го демонстрираше преку изградба на пристапни рампи, отворање на сензорни соби во основните училишта и инклузивни игралишта на неколку локации, обезбедување на социјални пакети со прехранбени производи, како и креирање на политики за помош на лицата со попреченост, велат од Општина Карпош.

Би можело да ве интересира

Јакимовски: Констатирани се недостатоци при изведбата на плафонот во градинката „Мајски цвет“

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Јакимовски: Покривот на градинката „Мајски цвет“ попушти под временските непогоди

Ана Ололовска

Падна таван во детската градинка „Мајски цвет” во Тафталиџе 2

Ана Ололовска

Велјановски: Заложбите на Јакимовски за бетонизација на Карпош се личен интерес на него и неколку бизнисмени

Ана Ололовска

Судир на мотор и автомобил во Карпош

Ландов

(ВИДЕО) Осветлувањето во Карпош се вклучува денски, а се исклучува навечер: Ако плаќаме, како нема пари и се штеди?

Кристијан Ландов