Од утре упис на првачиња во Аеродром според протокол

Од:

Од утре, почнува уписот и тестирањето на првачињата во сите основни училишта во Општина Аеродром и тоа по строго утврдени правила како мерки за заштита од коронавирусот. Пред влезот на секое училиште ќе има поставено средство за дезинфекција на обувките и рацете, како и едукативно-инфотмативни материјали за почитување на заштитните превентивни мерки.

На сите родители и деца кои имаат закажан термин за упис, и тоа во интервали од 20 минути, на влезот ќе им се мери температурата со дигитален топломер.

Родителите задолжително треба да носат заштитна маска на лицето и ракавици и да одржуваат физичко растојание. Исто така, треба да знаат дека е строго забрането групирање на присутните во училиштето.

Разговорот со секое дете што се запишува во прво одделение ќе се врши во определена просторија за таа намена, која овозможува најмалку 2 метри оддалеченост меѓу присутните. Во неа може да присуствуваат само членовите на Комисијата за запишување, детето и еден од родителите или старателите на детето. Просторијата почесто ќе се проветрува, по можност за време на разговорот и задолжително во текот на паузите.

По завршување на секој разговор просторијата ќе се исчисти и со специјално средство против вируси ќе се дезинфицираат работната површина на која се работело со детето и подот. Во оваа просторија и на излезот од училиштето ќе бидат поставени корпи за отпадоци со капак.

Општината апелира да се почитува овој протокол за упис на првачињата, изготвен во согласност со препораките на Министерството за образование и наука.

Би можело да ве интересира

ВИДЕО: Кон средината на следната година ќе биде готов новиот мост кој ќе ги поврзува Аеродром и Гази Баба

Ана Ололовска

Нова спортска опрема за основните училишта во општина Аеродром

Ана Ололовска

МОН подготви концепт за образование од далечина, граѓаните повикани да дадат предлози

А1он

Листа на акредитирани здруженија на наставници кои организираат натпревари за основци

Ана Ололовска

Продолжува реконструкцијата на училиштето „Браќа Рамиз и Хамид“, најавени и други проекти во Шуто Оризари

Ана Ололовска

Штипскиот универзитет се подготвува за уписите на студенти во прва година

Ана Ололовска