Николовски: Работиме на мерки кои ќе дадат позитивни резултати во заштита и зголемувањето на шумскиот фонд

Од:

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Љупчо Николовски, денеска присуствуваше на фестивалот „Форест фест“, кој што се одржува во Берово и во Пехчево. Целта на оваа манифестација е да се афирмира приватното шумарство и неговата улога во развојот на економијата, да се даде фокус на руралниот развој, и да се акцентира вредноста на шумите како природно богатсво поради општо-корисните функции на шумите. Министерот Николовски посочи дека МЗШВ заедно со Националното здружение на сопственици на приватни шуми, континуирано работи на унапредување на мерките за сопствениците на приватни шуми во Програмата за рурален развој и во Програмата за проширена репродукција на шумите, и тоа со една единствена цел – зголемување на економските, еколошките и културните вредности на шумите.

„Националното здружение преку соработка и комуникација со стручната фела и со претставниците на Здружението, ќе учествува во изработката на закони и подзаконски акти од областа на шумарството. За таа цел, во октомври годинава потпишавме Меморандум за соработка со ЈП Македонски шуми и Националното здружение. Но, она што е најважно е да потсетиме на вредноста на шумите како наше природно богатство, особено во борбата против аерозагадувањето. Без разлика дали шумите се во државна или приватна сопственост, наша задача како министерство е да креираме мерки кои ќе дадат позитивни резултати во заштита, зголемување и одржливо управување со шумскиот фонд“, истакна Николовски.

Шумите и шумското земјиште покриваат околу 40 отсто од целокупната територија на Македонија и се важен природен ресурс за околу 60.000 сопственици на приватна шума, особено во ридско-планинските подрачја.

При тоа Николовски потенцираше дека во наредниот период започнуваат сериозни реформи во шумарскиот сектор, со цел унапредување на шумите и шумарството во целина, преку ново финансирање за проширена репродукција на шуми, како и хармонизација на шумарската политика во рамки на процесот на приближување кон ЕУ. За ефикасна реализација на овие цели, МЗШВ има финансиска и техничка помош од ФАО, конкретно за развивање на методологијата за спроведување на Национален инвентар за шумите и истата ќе трае до крај на година. Шумарството е влезено и во тригодишната Проrрамска рамка на ФАО за Македонија. Дополнително, со европската ИПА 2019, за македонското земјоделство и руралниот развој се планирани 15 милиони евра, со кои за првпат ќе се финансира и секторот шумарството. Парите ќе се искористат за воспоставување шумарски информативен систем, што е важно за одржливо стопанисување со шумите, креирање на политиките за приближување на македонското шумарство кон современите текови и обезбедување податоци клучни за развојот на овој сектор.

Оваа манифестација е во организација на Националното здружение на сопственици на приватни шуми, а е поддржана од Министерството за земјоделство, шумарство и водопанство, Јавното претпријатие „Македонски шуми“, Програмата за зачувување на природата во Македонија, како проект на Швајцарската агенција за развој и соработка, и од општините Берово и Пехчево.

Би можело да ве интересира

Оризопроизводителите го блокираа патот Кочани – Штип, бараат исплата на субвенциите

Ана Ололовска

Анализа: Во пандемијата, земјоделците размислуваат за нови канали на продажба

Жарко Настоски

Подготовка на земјоделските култури за пониски дневни температури во Пелагонија

Стопанска комора: Нема резултат од субвенциите, на земјоделството му е потребен длабок рез

Ана Ололовска

Со 900 милиони денари ќе се исплаќаат заостанатите обврски од Програмата за поддршка во земјоделството

Почна аплицирањето за субвенции за предадени градинарски и овошни култури

Катерина Павлова-Николовска