Николовски и Ацевски: Соработката со ДЗР е значајна во борбата против корупцијата и криминалот

Од:

​Денеска заменикот на претседателот на владата задолжен за борба против корупција и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски имаше работен состанок со Главниот државен ревизор на Република Северна Македонија, Максим Ацевски. На состанокот беше потенцирана важноста на соарботката со Државниот завод за ревизија во борбата против корупцијата и криминалот.

dobivaj vesti na viber

„Соработката со Државниот завод за ревизија е од исклучитечно значање во целокупната борба против корупцијата и криминалот и тоа не значи намалување на независноста на ДЗР туку употребување на професионализмот и инворфмациите за наврмеено постапување по ревизорските наоди од страна на надлежните институции. Професионалниот капацитет на оваа институција е важен за рационално користење на буџетските средства и спречување на злоупотреба, и овој пристап е вграден во последните владини одлуки за ограничување на службените трошоци за угостителски услуги и за користење на службени возила“, рече вицепремиерот Николовски

На денешниот состанок вицепремиерот Николовски и главниот државен ревизор Ацевски разговараа и за реализацијата на мерките од Планот за борба против корупција, како и за потребата од активирање на Ревизорскиот комитет во склоп на Владата.

“Не секогаш треба да се ревидираат само расходите направени од буџетот на државата. Приходите се подеднакви важни. Со ваквиот пристап Државниот завод за ревизија со својата работа допринесе за влевање во буџетот на државата на 10 милиони евра во минатата година. На тој начин нашата работа има додадена вредност и за буџетот на државата и за граѓаните”, рече главниот ревизор Ацевски.

Вицепремиерот Николовски посочи дека наодите од ревизроските извештаи во кои се нотираат незаконско работење на институци се добар патоказ за надлежните институции за понатамошно постапување и дека секој ревизорски извештај детално се разгледува и на владините седници.

Би можело да ве интересира

Николовски од Рим: Потпишана нова петгодишна Програмска рамка со ФАО

А1он

Николовски: Го поддржуваме оризопроизводството, доделени првите четири од вкупно 25 комбајни со сецкалици за ориз

А1он

Николовски: Од денеска пет нови јавни повици за набавка на трактори, силоси, мандри, опрема за производство на тутун и „Рурална жена“

А1он

Николовски: Ставаме на располагање нови 5722 хектари земјоделско земјиште

А1он

Николовски: Ниту една обработлива површина не смее и нема да остане незасадена, ѓубрива за сеидба и прихрана ќе има

А1он

Николовски: Земјоделците да ги искористат новите интервентни мерки, заеднички да овозможиме одржливо и зголемено домашно производство

А1он