Некои училишта не ги земаат предвид реакциите на Народниот правобранител за свидетелствата

Од:

Народниот правобранител, и годинава констатира дека продолжува праксата дел од училиштата неосновано и надвор од закон да им наплаќаат на учениците/родителите/старателите за издавање свидетелства за завршено образование, соопштија од Кабинетот на Народниот правобранител.

– Ова потврдува дека некои училишта не ги земаат предвид сериозно реакциите на Народниот правобранител, кој и минатата година јавно укажа дека свидетелството претставува јавна исправа која во еден примерок му се издава на ученикот, и за издавање на истото училиштата не смеат да ги условуваат учениците, односно родителите/старателите со претходно уплаќање на определени средства, информираат од Народниот правобранител.

– Народниот правобранител повикувајќи се на уставно загарантираното право на образование кое согласно законската регулатива е задолжително и бесплатно, укажува надлежните органи – Министерството за образование и наука и Државниот просветен инспекторат веднаш да ги предупредат училиштата дека не смеат да наплаќаат за издавање на овој документ, и да ги санкционираат сите субјекти кои. ќе го сторат тоа, односно ќе го прекршат законот, велат од таму.

Според Народниот правобраните, недозволиво е училиштата да го користат моментот кога децата/учениците и родителите/старателите имаат краток временски рок за обезбедување на потребните документи за упис и да ги примораат да платат за добивање документ кој според сите прописи е бесплатен.

Народниот правобранител, укажува Државниот просветен инспекторат да им наложи на училиштата веднаш да ги вратат незаконски наплатените средства за издавање свидетелство и ги охрабрува сите на кои нема да им бидат вратени средствата да се обратат на бесплатната телефонска линија за деца кај Народниот правобранител 0800 88 500, за заштита на своите права.

Би можело да ве интересира

Свечено промовирани апсолвенти од академската 2020/2021 година на Универзитетот во Тетово

Ана Ололовска

Народниот правобранител бара Владата и банките да најдат времено решение за граѓаните со истечени лични карти

Американскиот Универзитет на Европа ФОН инвестира пет милиони евра за подобро образование

Жарко Настоски

Во 2020 година дипломирале 12,3 отсто помалку отколку во 2019

Ана Ололовска

Аплицирањето за сместување во ученичките домови завршува на 15 јули

Ана Ололовска

ДИЦ ќе ги соопшти резултатите од државната матура јуни 2021

Ана Ололовска