МОН: Субвенциониран оброк може да користат редовните студенти од државните и од приватните универзитети

Од:

Министерството за образование и наука информира дека право на користење на финансиската поддршка за субвенциониран студентски оброк во месечен износ од 2.400 денари ќе имаат сите редовни студенти на додипломски студии на државните и на приватните високообразовни установи.

Оваа финансиска поддршка ќе почне од октомври годинава. За да ги добијат средствата, студентите покрај тоа што треба да се државјани на Република Северна Македонија, не треба да се во редовен работен однос; да не се регистрирани како индивидуални земјоделци и да немаат месечен приход по кој било основ поголем од минималната нето-плата во тековната година.

Правото на субвенциониран студентски оброк ќе се остварува преку аплицирање, за што МОН, како што наведува, дополнително и навремено ќе ја информира јавноста.

Би можело да ве интересира

МОН: Повторени конкурсите за стипендии за ученици во дуални паралелки и во тригодишно стручно образование

Ана Ололовска

Во АСУЦ „Боро Петрушевски“ почна имплементација на ПИСА тестирањето

Ана Ололовска

МОН: Преку политиките на стипендирање студенти обезбедуваме зголемена финансиска поддршка и за младите од регионот со потекло од РСМ

Ана Ололовска

Рама ги предупреди студентите доколку не се вакцинираат, нема да влезат на универзитет

А1он

Предупредувачки бојкот на наставата на ученици од четврто одделение во Тетовско

Катерина Павлова-Николовска

Заев, Николовски и Царовска ја пуштија во употреба спортската сала во Лозово

Ана Ололовска