Министерството за правда подготвува законски решенија за олеснување на финансискиот товар на граѓаните

Од:

Министерството за правда водејќи се од начелата на социјална правда и правичност до крајот на неделата ќе излезе со предлози на закони коишто ќе бидат од огромен бенефит за граѓаните.

Од Министерството за правда посочуваат дека станува збор за три законски решенија – дел кои предвидуваат измени во Законот за извршување, но и создавање на посебни закони за решение на каматите и репрограмирањето на долговите.

-Потсетуваме дека го изменивме Законот за извршување, го доуредивме постапувањето на извршителите и сериозно ја намаливме Тарифата на извршителите. Така, за извршување на платните налози за комунални дејности, трошоците на граѓаните се намалени најмалку пет пати. Единаесет ставки од Тарифата на извршителите со новите измени се сега бесплатни, односно за нив извршителите немаат право да наплаќаат трошоци, се наведува во соопштението од Министерството за правда.

Во однос на денешниот протест на Комората на извршителите, од Министерството укажуваат дека Комората е автономна во своето одлучување.

-Во креирањето на законските решенија, Министерството за правда ги разгледува опциите за правичност во извршувањето и заштита како на доверителите, така и на должниците, се наведува во соопштението.

Би можело да ве интересира

Маричиќ: Не можам да бидам рамнодушен за условната казна за сообраќајката во Охрид во која починаа две момчиња

А1он

За повеќе од двојно зголемен бројот на барања за Бесплатна правна помош

Министерство за правда: Тврдењата на Мицевски дека Владата сака „да протне“ закони се целосна невистина

Министерството за правда демантира дека набавило кафемат вреден над еден милион евра

По предлог на Министерството за правда, партиите ќе добијат четири милиони евра помалку за 2020 година

А1он

Во Идризово изградена најголемата судница во земјава

А1он