Министерката за одбрана во работна посета на АУЕ-ФОН

Од:

Министерката за одбрана на Република Северна Македонија, Славјанка Петровска денеска оствари работна посета на Американскиот Универзитет на Европа-ФОН. Посетата на министерката која е резултат на постојниот меморандум за соработка потпишан помеѓу двете институции, се реализираше со цел да се дефинираат понатамошните заеднички чекори и идни активности, кои ќе придонесат за продлабочување на односите помеѓу Министерството за одбрана и АУЕ-ФОН.

dobivaj vesti na viber

За средбата беше заклучено дека досегашната успешна соработка ќе продолжи и во иднина, при што постојниот договор ќе се надогради со нова програма и активности од заеднички интерес за двете институции преку искористување на научните, стручните, професионалните, материјално – техничките и просторните услови од двете страни, во насока на унапредување на вештините и знаењата на студентите од универзитетот и за вработените во Министерството за одбрана.

Во таа насока, двете страни страни на состанокот се согласија дека соработката ќе се интензивира преку практиканство за студентите од АУЕ-ФОН кое ќе се реализира во рамките на Министерството за одбрана, како и преку размена на знаења и организирање на курсеви за доедукација за потребите на вработените од министерството.

„Соработката со образовните институции е неопходна и мора да ја продолжиме, бидејќи образованието ги проширува хоризонтите. Институциите на државата треба да се отворат кон високобразовните институции и заеднички да соработуваат со цел на младите да им се овозможи еднаков пристап во нивна едукација и усовршување“ истакна министерката за одбрана, Славјанка Петровска на средбата со првиот човек на АУЕ-ФОН, Сефер Цаноски.

Министерката Петровска потенцираше дека министерството за одбрана со задоволство ќе ги отвори вратите за студентите од АУЕ-ФОН за да се стекнат со вештини кои што ќе им помогнат во градење на нивната идна професионална кариера.

Директорот на АУЕ-ФОН, Сефер Цаноски пред министерката Петровска истакна дека универзитетот како високобразовна институција со 19 годишно искуство доследно го почитува Законот за високо образование и со своето професионално работење создава кадри, односно дипломи коишто имаат вредност и квалитет.

„Образовните иснтитуции треба да ја задржат својата образовна функција и да креираат кадри кои што ќе бидат подготвени за влез и лесно прилагодување во професионалниот свет. Затоа, нашиот универзитет е фокусиран постојано да инвестира и да се прилагодува на потребите на општеството, при што со нашиот кадровски и студентски потенцијал сакаме да помогнеме и да придонесеме за подобрување во делот на здравствениот систем, безбедноста, економијата и останатите области“, додаде Цаноски.

Работни групи од Министерството за одбрана на Република Северна Македонија и од Американскиот универзитет на Европа-ФОН во наредниот период ќе се фокусираат на изработка на долгорчна програма во која што прецизно ќе се дефинираат идните чекори и активности за соработка меѓу двете институции.

Би можело да ве интересира

Промовирани двојните дипломи на АУЕ – ФОН со меѓународни универзитети од Германија, Франција, Бугарија и Израел

Ана Ололовска

Американскиот универзитет на Европа-ФОН му додели титула „Doctor Honoris Causa“ на европратеникот Илхан Ќучук

Академијата за сајбер безбедност на АУЕ-ФОН станува атрактивна во регионот

Американскиот универзитет на Европа-ФОН станува дел од елитата на универзитети за сајбер безбедност!

Горан Наумовски

Со подготвителната настава за државна матура организирана од АУЕ – ФОН, матурантите остварија одлични резултати во јунскиот испитен рок

АУЕ – ФОН организираше донација на книги за СОС Детско Село