Меѓународната федерација на новинари шокирана од нападот врз Јордановска од Неделковски

Од:

„Меѓународната федерација на новинари e шокирана од нападот врз новинарот Мери Јордановска и изразува голема загриженост заради третманот на Јордановска од страна на Миленко Неделковски“, се вели во писмото за поддршка на Меѓународната федерација на новинари испратено до Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници откако.
ССНМ информира за вербалните напади и сексуалното вознемирување на Јордановска од страна на авторот на фејсбук фан – страната на Миленко Неделковски

„Јасно е дека пишувањата на штетни и несоодветни (сексуални) коментари со нејзината слика, немаат ништо заедничко со јавниот интерес, ниту со чесно коментирање и дебата. Ова е сосема јасен личен напад заснован на физички изглед на колешката и со намера да ја вознемири и повреди, како и професионално да ја дискредитира. Ова е нешто што Меѓународната федерација на новинари целосно го осудува затоа што ги поткопува етиката и стандардите на квалитетното новинарство.Меѓународната федерација на новинарите и Советот за родова еднаквост апсолутно се солидаризираат против секаков вид малтретирање и вознемирување и е шокирана од информациите за ваков безобѕирен случај на сексуално вознемирување.Му честитаме на ССНМ за нивната решителна акција против културата на злоупотреба на сила, малтретирање и сексуално вознемирување. Знаме дека е поднесена пријава до Министерството за внатрешни работи и се залагаме тоа да преземе соодветна акција.Ги поттикнуваме, исто така, сите новинари да се солидаризираат во отпорот кон ваквото однесување и да се обединат и да ги заштитат колешките кои се таргетираат на ваков одвратен начин“ се вели меѓу другото во поддршката на Меѓународната федерација на новинари потпишана од претседателот Џим Боумела и Минди Рен, претседавач со Советот за полова еднаквост на МФН.

Би можело да ве интересира

Истражување: Над половина медиумски работници имаат потпросечни плати, во онлајн-медиумите секој трет е пријавен со полно работно време

Повеќе новинари беа убиени во 10 недели војна во Газа отколку за една година во сите други земји

Најмалку 48 новинари загинаа во војната меѓу Израел и Хамас

(ВИДЕО) „Нашата работа е за јавноста, не за пред колегите“: Новинарите на протест пред Граѓански суд

Орце Костов

МВР: Расчистен нападот врз новинарска екипа во Тетово

Сопственик на телевизијата пријавен во полиција: Се заканувал дека ќе ги убие новинарката и нејзиното дете

Горан Наумовски