МАНУ одбележува 100 години од раѓањето на академик Ѓорѓи Филиповски

Од:

Академијата на науките и уметностите на Република Северна Македонија (МАНУ) денеска одбележува 100 години од раѓањето на академик Ѓорѓи Филиповски.

Во рамки на одбележување на јубилејот, промовирано ќе биде пригодното издание „100 Години Ѓорѓи Филиповски“ од академик Глигор Јовановски, а прикажан ќе биде и филмот „Приказна од еден век – акадаемик Ѓорѓи Филиповски“.

По поздравниот збор на претседателот на МАНУ, академик Таки Фити, предвидено е обраќање и на академик Филиповски. За неговиот лик, научниот и наставниот придонес ќе говори проф. д-р Татјана Миткова од Факултетот за земјоделски науки и храна, а пригодна реч ќе има и ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, проф. д-р Никола Јанкуловски.

Би можело да ве интересира

Албанскиот академик Синан Шабани: Коста Рацин и Никола Ѓерѓ Миѓени – првенци на европската модерна во овој дел на Балканот

Ана Ололовска

Членови на МАНУ: Расправата за историјата на Македонците и на Бугарите треба да се води непристрасно и независно од политиката

Ана Ололовска

Во Охрид предавање за сличностите меѓу Рацин и Миѓени

Ана Ололовска

Научната и уметничка визита на МАНУ почнува со лингвистичка работилница

Ана Ололовска

Левица до МАНУ: Дали учебниците и вашите научни кариери се лажни, а со тоа Делчев е бугарски револуционер?

Ана Ололовска

Во МАНУ „Денови на ЦЕРН во Северна Македонија“

Ана Ололовска