Левица со поддршка на протестот против мини-хидроелектрани на Кожув

Од:

Денеска, на местото Смрдлива Вода, жителите од Гевгелија, Неготино, Демир Капија, како и организации кои се борат за зачувување на животната средина и здруженија на граѓани, преку сенароден протест го искажаа своето силно негодување за изградбата на две мини- хидроелектрани на реката Дошница на планината Кожув.

Протестот беше поддржан и од партијата Левица.

„Мини-хидроелектрани во вкупното производство на струја имаат минимален удел, додека за инвеститорот имаат максимален профит – за сите останати, тоа сепак значи уништување на животната средина, во случајов една од најчистите реки во државата, Дошница. Протестот е предупредувачки до властите и надлежните институции. Народот од гевгелиско, неготинско, кавадаречко и демиркаписко спремен е со жив штит да ја брани реката Дошница и планината Кожув од експлоатацијата на олигарсите – за што веќе имаа една протесна блокада пред багерите кои се наместени и пробиваат пат. Народот бара Кожув да стане национален парк“, велат од партијата.

Би можело да ве интересира

Левица: Јавните претпријатија во Град Скопје пред колапс

Левица: Негрижата на институциите може да ја доведе во прашање безбедноста на користење на Велешкото Езеро

Левица: Омразата, бализмот и вандализмот не водат кон соживот за кој повикуваат етнички профилираните партии

Горан Наумовски

Левица: Тарифата на нотарите енормно зголемена – партиите на власт со нов удар по џебот на граѓаните

Горан Наумовски

Левица: Колку ги чинеше граѓаните театарот за фабриката со електро автомобили?

Горан Наумовски

Левица: Уште седум нови барања за апанажа – 750.000 евра го чинат народот поранешните функционери на ДПМНЕ, СДС и ДУИ