ЛДП: Прифатена нашата иницијатива, конечно се стави крај на “луксузот” економски директори на Клиниките

Од:

Либерално-Демократска Партија ја поздравува одлуката на министерот за здравство Фатмир Меџити со која се прифаќа предлогот на ЛДП од јануари наредната година да функционира еден Клинички центар, со еден генерален директор, со што би се укинале организациските (економски) директори на одделните клиники.

– Иницијативата на ЛДП прифатена, конечно се стави крај на “луксузот” економски директори на Клиниките. Со измените треба да се овозможи рационално трошење на средствата на граѓаните и пренамена на средствата. Затоа предлагаме веднаш да се измени одредбата од член 105 со која е предвидено именување на двајца директори и тоа организациски и медицински директор, велат од партијата.

Од партијата порачуваат дека потребно е итно решавање на натрупаните проблеми во здравството преку измени во Законите за здравствена заштита и здравствено осигурување со цел обезбедување на квалитетна здравствена заштита на сите граѓани во земјава, а во јавните здравствени установи да се воспостават квалитетни менаџерски тимови раководени од еден директор со што во голема мера ќе се заштедат средства кои може да се пренаменат.

Би можело да ве интересира

ЛДП: Дигитализација на образованието до 2030, кривична одговорност за судиите и јавните обвинители, почитување на човековите права, Викенд без ДДВ

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Зајкова: Недозволиво е граѓаните да штедат, а политичарите да живеат како да е благосостојба

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Европските либерали со порака: ЕУ не е целосна без Македонија како нејзина членка

Зајкова: Усвоивме програмски правци и либерални решенија за секој граѓанин

ЛДП: Одговорноста за злоупотребите на Онкологија има име и презиме

Реакција на ЛДП за знамето на Голема Албанија во Тетово: Нацинализмот носи само конфликти и омраза, да градиме иднина на еднаквост