Ковачевски: Пензиите ги зголемивме на историско ниво, има 100 милиони евра повеќе за 2024 и антикризни мерки, поддршката е системска, а не предизборна

Од:

„Оваа Влада покажа како се зголемуваат пензиите на системски начин. Донесовме решение за зголемување на пензиите, два пати во годината, согласно растот на просечната плата и согласно растот на трошоците за живот. Имаме најголемо зголемување на пензиите во историјата на државата, во изминатите година и половина, од 24%. Само за споредба, ние имаме 50% зголемена минимална пензија и 50% зголемена просечна пензија во државата“, порача денеска, во одговор на новинарско прашање, претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски.

„Не е начин пред избори на пензионерите да им се ветува еднократно зголемување, туку ова е начинот каде во време на најголема криза се зголемени пензиите за толкав процент. А за идната година, во Буџетот за 2024 година, за пензиите се предвидени дополнителни 100 милиони евра повеќе од оваа година, со цел понатамошно нивно зголемување согласно Методологијата“, констатираше премиерот Ковачевски.

„Антикризните мерки се во финална фаза, со нив се опфатени околу 400.000 граѓани и тука спаѓаат пензионерите кои се со пониски пензии. И утре, на Влада, доколку се биде финализирано, мерките ќе бидат донесени и ќе следува прес-конфренција на којашто ќе бидат објавени“, соопшти денеска премиерот Ковачевски.

Би можело да ве интересира

Велковски: Срамота е да се каже дека пет отсто е зголемување на пензиите

Спасовски и Ковачевски од Македонија направија Колумбија, криминалците со кои се сликаа се убиваат обвинува ВМРО-ДПМНЕ

Ковачевски: Успеавме просечната плата да ја издигнеме на 40.000 денари

Ковачевски смета дека нов закон нема да помогне за продолжување на рокот на пасошите

СДСМ и ДУИ уште лани разговарале за предизборна коалиција, договор уште нема

Ковачевски: Концептот на СДСМ значи поголеми плати, пензии и демократија, на ДПМНЕ изолација и насилство

Предраг Петровиќ