Ковачевски на средба со средношколците

Од:

Премиерот Димитар Ковачевски денеска во Владата прими делегација на Сојузот на средношколци предводена од претседателот Лука Павиќевиќ, со кои разговараше за нивните предлози во насока на прилагодувања на државната матура, поради предизвиците кои се случија поради пандемијата од КОВИД-19 и штрајкот во кој беа вклучени и вработените во средното образование.

„На состанокот, на кој присуствуваа и пратеничките Моника Зајкова и Санела Шкријељ, беа разгледани сите барања на претставниците на Сојузот на средношколци и беа донесени соодветни предлози и решенија.

Премиерот Ковачевски истакнувајќи дека младите се една од движечките алки во општеството и клучен Владин партнер во креирањето на успешни политики за создавање современо и квалитетно образование ги поддржа младите средношколци со свој претставник да бидат вклучени во стручната работна група која ги изготвува измените и дополнувањата на Законот за средното образование, под водство на Министерството за образование и наука.

Ковачевски додаде дека реформите се комплексни и нагласи дека клучно е при реформирањето на услугите и системите, одлуките да се носат заедно со оние на кои се однесуваат, во случајов на младите и нивните професори.

Во врска со барањата за модифицирање на државната матура, која е збир од повеќе екстерни и интерни испити со кои се проверуваат и се вреднуваат знаењата, вештините и способностите на учениците кои ги стекнале во четиригодишно средно образование, беше посочено дека на барање на средношколците од минатата година веќе се скратени програмите за екстерните испити, поради пандемијата од КОВИД-19.

Претседателот на Владата и Сојузот се согласија дека прашањата за екстерните испити ќе го опфаќаат материјалот заклучно со март со што не е опфатен периодот кога беше штрајкот на образовниот кадар.

Банките со прашања за интерните испити ќе бидат споделени со ученици најмалку три недели пред денот на испитот. Базата на прашања за интерните испити ќе биде споделена, а за екстерните испити, на веб страницата на Државниот испитен центар (ДИЦ) се објавени тестовите од сите претходни години. Прашањата се соодветни на испитите од минатите години и ќе бидат опфатени во еден ПДФ документ на веб страната на ДИЦ, односно ДИЦ ќе изготви Каталог на прашања за екстерните испити.

По однос на барањето од претставниците на Сојузот на средношколци за продолжување на рокот на изработка на проектна задача, како дел од државната матура беше одговорено дека тоа веќе е сторено, и до 16 мај (понеделник), оние 10 проценти од матурантите во државата (1.598 ученици) кои сѐ уште немаат завршено со овој, клучен дел од матурскиот испит, ќе можат тоа да го сторат во продолжениот рок.

На денешниот состанок, сите учесници се согласија дека матурата е заокружување на еден дел од образованието и учениците коишто не планираат да продолжат со образованието, имаат избор да полагаат или само училишна матура или завршен стручен испит во зависност од нивното училиште.

Воедно по барање на Сојузот беше договорено да се спроведе и дополнителна испитна сесија за оние матуранти кои во испитниот период не би можеле да полагаат заради спреченост од вирусот КОВИД-19.

На денешниот состанок со премиерот, присутните претставници на Сојузот на средношколци го запознаа премиерот Ковачевски со нивното барање и подготвените предлози од нивна страна за измена во Законот за средно образование, а кои се однесуваат на барањето бесплатниот јавен превоз да биде достапен за сите средношколци, без разлика дали наставата ја посетуваат во јавно или приватно средно училиште, како и да се дефинираат одредени училишта кои заради потребата од пракса имаат потреба од превоз и преку летото.

Во оваа насока, од претставниците на Сојузот на средношколци беше поздравена Одлуката на Владата на Република Северна Македонија преку Министерството за транспорт и врски и Железници на Република Северна Македонија Транспорт АД-Скопје да се воведе бесплатен превоз во железничкиот сообраќај за сите ученици во средното образование, еднаш неделно, во среда, а која Одлука е согласно мерките за намалување на трошоците на живот за граѓаните и со цел поттикнување на железничкиот сообраќај како најевтин и еколошки превоз“, информираат од Владата.

Би можело да ве интересира

Ковачевски – Лајчак: Со следниот чекор, Северна Македонија да го задржи европскиот курс

Предраг Петровиќ

Ковачевски на работен ручек на високo ниво на Светскиот eкономски форум

Ковачевски за кривичниот законик: Казните се од комунистичко време, ги направил Дарт Вејдер, намалувањето е во согласност со ЕУ

Орце Костов

Ковачевски: Измените на Кривичниот законик не се „пазар“ за донесување на уставните измени

Ковачевски – Гир: Следниот чекор кон европската цел е важен за квалитетот на живот на македонските граѓани и за стабилноста во Европа

(ВИДЕО) Граѓаните бараат одговорност од системот, а не од лекарите: Ковачевски смета дека го политизираат случајот:

Орце Костов