Ковачевски: Граѓаните треба да бидат среќни, живеат во држава со исклучително ниво на безбедност

Од:

Разговаравме за предизвиците кои се поврзани со регионалната безбедност, меѓутоа и сајбер безбедноста, како прашање со кое сите сме засегнати во регионот, но и прашање со кое се соочуваме заедно со останатите земји-членки на НАТО, кажа премиерот Димитар Ковачевски по неформалниот состанок на лидери на НАТО сојузници од регионот кој се одржа во Скопје. Тој посочи дека имало поединци и групи кои сакаат да го нарушат нивото на безбедност на земји-членки на НАТО, вклучително и на Македонија.

„Нивото на информации кое што безбедносните служби на нашата држави ги имаат и ги споделуваат со земји-членки на НАТО во однос на поединци, групи и организации кои сакаат да го нарушат нивото на безбедноста во било која земја-членка на НАТО, вклучително и нашата е на ниво кое е незамисливо за оние кои не се детално вклучени во вакви прашања. Тоа значи дека системот на превенција, заедничко работење со централата на НАТО преку претставничката мисија, но и директната сорабокта со земјите-членки функционира на беспрекорно ниво и затоа нашите граѓани треба да бидат среќни што живеат во земја членка на НАТО која има исклучително ниво на безбедност споредбено со било која друга земја која не е членка на алијансата“, рече Ковачевски.

Според него, регионалната безбедност носи и економски просперитет.

„Регионалната безбедност ја обезбедуваме во целост преку земјите-членки на НАТО. Оваа безбедност секако со себе носи и економски просперитет. Инвеститорите од европските земји и од САД во Македонија и во регионот препознаваат можност каде што може да ги инвестираат своите пари и со тоа да обезбедат подобри и подобро платени работни места и крајно зголемување на животниот стандард на граѓаните. Членките на НАТО од регионот се гарант за безбедноста во овој дел“, кажа Ковачевски.

Тој вели дека како сојузници и демократи, лидерите од Западен Балкан градат нов регион и постојано го унапредуваат.

„Тоа може да се каже и за Северна Македонија, која одамна е пример за соживот и мирно решавање на проблемите. Наша домашна задача е да продолжиме да работиме забрзано и посветено за интегрирање во ЕУ, како што тоа го направивме со влегувањето во НАТО. Сега, членството во ЕУ зависи единствено од нас“, рече Ковачевски.

 

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Не се чекаат 48 часа за потрага: Како тече постапката за пријавување исчезнати малолетници во Македонија?

Александар Тодески

На работа само до 12 – и на 29 ноември скратено работно време за администрација и училиштата поради состанокот на ОБСЕ

А1он

Снегот и ветрот турнаа и бандери, една падна врз автомобил

Александар Тодески

Столтенберг: Не гледаме воена закана во регионот, но сепак има дополнителни илјада трупи во Косово

А1он

(ВИДЕО) Ристовски: „Северна“ ќе ја избришеме со изјава за ништовност, не мора да има уставни измени

Александар Тодески

Ердоган го одобри влезот на Шведска во НАТО, предлогот оди во турскиот парламент