Конкурс за новинарски стории за сиромаштија и социјална исклученост

Од:

Македонската платформа против сиромаштијата (МППС) третпат го распиша конкурсот за доделување награди за новинари кои пишуваат на социјалните теми поврзани со сиромаштијата и социјалната исклученост.

Со пишувањето на овие теми, како што наведуваат од МППС, новинарите им даваат глас на луѓето кои ретко имаат можност јавно да зборуваат за своите проблеми и се речиси општествено невидливи.

– Наградите имаат за цел промовирање на новинарство кое ги опфаќа многуте аспекти на сиромаштијата и социјалната исклученост, поддржуваат известување кое ги почитува граѓаните и внимава на нивното достоинство и изразуваат поддршка на новинарите кои им даваат видливост и гласност на граѓаните кои вообичаено не ги гледаме и слушаме. Конечната цел е да се доделат награди на општествено посветени новинари, кои внимаваат да не градат стереотипи и не се водат од сензационализам, велат од МППС.

Детали за конкурсот може да се најдат на страната на МППС, а крајниот рок за доставување на сториите е 1 февруари.

Би можело да ве интересира

Околу 28 отсто од Европејците не можат да си дозволат еднонеделен одмор

Во Италија уште еден милион сиромашни поради пандемијата

Се собираат пари и градежни материјали за нов дом за болната девојка во Мирковци

Габриела Димковиќ-Мишевска

Семејство во скопско Мирковци во тешка мизерија: 32-годишна парализирана девојка 15 години лежи на искинат душек директно на земја

Габриела Димковиќ-Мишевска

Се олеснува пристапот на граѓаните до гарантирана минимална помош

Ана Ололовска

Постара жена исфрлена на улица од семејството, десет дена живее во хорор-барака во Охрид

Жарко Настоски