Ќе им се суди на две деца од Неготино кои не го почитувале полицискиот час

Од:

Од ОВР Неготино до Основното јавно обвинитeлство Кавадарци денеска биле доставени кривични пријави за 22 лица, од кои 20 полнолетни и две деца, кои што во временскиот период од 25–29 март го прекршиле полицискиот час.

Двајца од нив патувале со возило во Неготино и околината. Другите се движеле пеш во градот Неготино и селата Корешница и Тремник.

Основното јавно обвинителство Кавадарци за полнолетните лица поднело предлози за издавање казнени налози за сторено кривично дело – Непостапување според здравствени прописи за време на епидемија од член 206 став 1 од Кривичниот законик, со кои на надлежниот суд му предложило за секое од лицата да изрече парична казна во висина од 40 дневни глоби, секоја во висина од по 20 евра во денарска противвредност.

За двете деца ќе се води постапка пред Основниот суд Кавадарци, како стварно надлежен суд за постапување во предмети против деца.​

Би можело да ве интересира

Поведени постапки против девет лица кои не го почитувале полицискиот час во Скопје

Ана Ололовска

Тројца во Велес обвинети за непочитување на здравствените прописи​

Ана Ололовска

Обвиненија за 29 физички и две правни лица од Струмица за непостапување според здравствените прописи​

Ана Ололовска

Парични казни за 50 лица во Скопје за непочитување на здравствените прописи​

Ана Ололовска

Поведена постапка за три лица од Струга​ за непочитување на здравствените мерки

Ана Ололовска

Предложени парични казни зa 23 скопјани за непочитување на здравствените прописи

Ана Ололовска