Катедрата за италијански јазик и книжевност ќе одбележи 60 години постоење

Од:

Домашни и странски истражувачи од областа на италијанистикатаќе учествуваат на меѓународен собир по повод 60 години од постоењето на Катедрата за италијански јазик и книжевност на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје.

Дводневниот собир е насловен „Италијанистиката во третиот милениум – новите предизвици во јазичните, книжевните и културните истражувања – 60 години изучување италијански јазик на УКИМ“ и ќе се одржува на Филошкиот Факултет „Блаже Конески“. Ќе биде отворен со тркалезна маса во Ректоратот ан УКИМ со обраќања на италијанскиот амбасадор Карло Ромео, министерот за образование и наука Арбер Адеми, ректорот на Скопскиот универзитет Никола Јанкуловски и раководителка на Катедрата за италијански јазик и книжевност Александра Саржоска.

Учество на собирот потврдиле повеќе од 80 италијанисти од земјава, Италија, Бразил, Франција, Летонија, Црна Гора, Шпанија, Полска, Србија, Унгарија, Босна и Херцеговина, Хрватска, Бугарија, Словенија, Романија, Грција и Албанија.

Планирано е во двата дена од собирот да се одржат голем број предавања од областа на италијанискиот јазик, култура и литература, а во чест на 60-те години изучување на италијанскиот јазик на УКИМ, Амбасадата на Италија утревечер во Филхармонијата ќе организира свечен концерт на кој ќе настапи тенорот Благој Нацоски.

Би можело да ве интересира

Акредитирана Студиската програма на англиски јазик на интегрирани студии по Ветеринарна медицина

Ана Ололовска

Меѓународната недела на Филозофскиот факултет

Ана Ололовска

ДКСК: Прекршени начела за законитост и интегритет со иницијативата за синдикати на УКИМ и УКЛО

Ана Ололовска

Синдикат на Клинички центар: Со сите сили ќе се спротивставиме на постапката за формирање нелегитимен синдикат

Ана Ололовска

НАкС: Апсурдно е ректорот на УКИМ да се повикува на слободата на синдикалното здружување и отворено да застане зад префериран синдикат

Ана Ололовска

Кривична пријава за референт за студентски прашања на Економски факултет Скопје

Ана Ололовска