Кадроглави пеликани уживаат на Дојранско езеро

Од:

Поради изобилството храна и топлата езерска вода, јато од стотина кадроглави пеликани секоја година во периодот од ноември до март уживаат на Дојранското езеро каде претставуваат атракција за посетителите.

Богатата флора и фауна на нашиот југоисточен бисер, како и присуството на многу видови птици меѓу кои и кадроглавите пеликани, се најдобра потврда дека не случајно регионот на Дојранското езеро е прогласено за клучно подрачје на биолошката разновидност на медитеранот.

Според Општина Дојран, еден од приоритетите е подобрување на квалитетот на езерската вода и еко системот за да се подобрат условите за развој на уште побогат растителен свет и престој на птици како кадроглавите пеликани кои се најголеми и единствени во својот вид.

За спомнатите активности Општина Дојран од Владата неодамна доби на располагање 70 милиони денари.

Фото: МИА

Би можело да ве интересира

Спасени три лица на Дојранско езеро: Бурата ги повлекла во чамецот далеку од брегот

Орце Костов

Пронајдено телото на удавениот во Дојранско Езеро

Катерина Ѓуровски

42-годишен штипјанец е давеникот во Дојранското езеро

Се трага по давеник во Дојранското Езеро

Зголемени водостоите на Охридското и на Дојранското Езеро

Владата ја одржа 43-тата седница, донесени одлуки за Стратегијата за тутун и Дојранското Езеро

Жарко Настоски