Изградбата на новиот Клинички центар треба да почне во текот на зимата

Од:

Новиот Универзитетски клинички центар што ќе биде лоциран во скопската општина Ѓорче Петров, треба да почне да се гради во текот на зимата.

Владата на вчерашната седница ја усвои Информацијата за начинот на финансирањето на изградбата на Универзитетски клинички центар на гринфилд локација во Скопје, како и Информацијата за започнување на реализацијата на новиот Универзитетски Клинички центар.

Министерствата за финансии и за здравство се задолжени да отпочнат преговори со конзорциумот на банки Erste group, Raifaisen bank и UniCredit за заем обезбеден со гаранција од ECA. Завршена е фазата на утврдување најповолна понуда на кредит. Министерството за здравство, како договорен орган, треба да ја спроведе постапката за јавната набавка за изградба.

За потребите и реализација на новиот Универзитетски Клинички центар, со оглед дека во изведбата обврски имаат и други министерства и институции, даден е рок од 30 дена, во кој тие ќе ја разгледаат можноста за придонес во реализацијата и повратно ќе ја известат Владата.

Доколку сите процедури се одвиваат според предвидената динамика, може да се очекува во текот на зимата да биде поставен камен-темелникот на новиот Универзитетски клинички центар во Скопје, што треба да гарантира високо квалитетни здравствени услуги за населението во целата држава, стои во соопштението.

Би можело да ве интересира

Агенција за обезбедување ќе ги чува најкритичните здравствени установи

Ана Ололовска

Лекарската комора иницира итна средба со министрите за здравство и за внатрешни работи

Ана Ололовска

Филипче: Одлични резултати со вакцинацијата, колективниот имунитет е на сериозно високо ниво

Ана Ололовска

Реновиран пунктот за вакцинација во Поликлиниката Чаир, магнетната резонанција ќе работи до 23 часот

Ана Ололовска

МЗ: Напад врз здравствен работник и соработник при вршење на здравствена дејност е казниво според закон

Ана Ололовска

Министерството за здравство ќе ги централизира онкологија и радиотерапија

Ана Ололовска