„Интермецо“ доби најблага казна – пломбирано ќе биде 10 дена, ако ја повтори журката повторно ќе го затворат

Од:

Кафе – барот „Интермецо“ ќе остане пломбиран десет дена, казна од 1500 евра ќе добие одговорното лице и со 5.500 евра ќе биде казнето правното лице. Пломбирањето и казните следуваат откако во вторникот вечерта инспекторите на Државниот пазарен инспекторат начекаа журка со странски странски ди – џеј во преполн локал без почитување на мерките за заштита од Ковид – 19. Анета Симеска – Димоска, директорка на Државниот пазарен инспекторат вели дека решението за пломбирање и глобите за кафе – барот, кој е затворен од вторникот, се готови, а инспекторот се одлучил да го затвори локалот само на десет дена иако законот му дозволува да го затвори на 30 дена.

„Кафе – барот ќе биде затворен десет дена од можните 30, затоа што нашата улога пред сè е  превентивна. Инспекторите добиле уверување од ‘Интермецо’ дека непочитување на протоколите нема да се повтори, а освен тоа сопственикот ги известил и дека сите настани планирани до крајот на септември се откажани, посебно оние со странски гости за кои има голем интерес и се прави метеж. Ние при одлучувањето мора да водиме сметка за сите аспекти односно за почитување на протоколите, но и за тоа дека има категорија луѓе кои сметаат дека локалите треба да работат и дека со подолго затворање многумина остануваат без работа. Тоа, пак, не ја исклучува можноста, доколку вакви забави се повторат, во ист месец да затвориме локалот и вторпат“, вели директорката Симоска – Димоска за „А1он“.

Во вторникот вечерта инспекторите утврдиле прекршување на протоколите по два основа. Растојанието помеѓу ди – џејот и првите маси не било пет метри, како што стои во протоколот, туку имало околу 1,5 метар и локалот бил исполнет со полн  капацитет.

“Први првата контрола вечерта во вторникот инспекторите не нашле забелешки. Внатре во објектот сите маси биле поставени согласно протоколите, а и првата контрола на билетите не покажала отстапки, но по еден час кога повторно влегле внатре, веќе било евидентно дека има повеќе луѓе отколку што е дозволено, а голем метеж, место празен простор, имало и околу ди- џејот“, објасни директорката Симоска – Димоска.

Ова не е прво затворање на „Интермецо“. Неколку пати беше затворано поради гласна музика, а за време на речиси цела пандемија организира журки на кои, според видеата што јавно ги поставуваат гостите, се гледа дека не се почитуваат протоколите. Директорката Симоска – Димоска вели дека претходните затворања не може да се земат предвид оти законот не предвидува посебна казна за некој што го повторува делото и не можат врз основа на тоа да му изречат забрана за вршење дејност туку постапиле како што постапуваат со сите останати локали кои ги прекршиле протоколите.

Би можело да ве интересира

Над 250 платни налози изречени при контролите на Пазарниот инспекторат во првата половина на мај

Ана Ололовска

ДПИ: При вчерашните контроли на „Кванташки“ изречени парични казни од над 580.000 денари и 30-дневни забрани за вршење дејност

Ана Ололовска

На Кванташки вчера биле одземени над 15 тони овошје и зеленчук, пријави и казни за прекршителите

Ана Ололовска

ДПИ: Извршени над 650 надзори, наплатени преку 175 прекршоци вредни повеќе од 6 230 000 денари

Ана Ололовска

ДПИ ќе ги контролира цените на тестенините и млечните производи

Ана Ололовска

ДПИ: Граѓаните да внимаваат при онлајн купувањето

Ана Ололовска