Информацијата на МОН за упис на студенти во 2020/2021 на владина седница

Од:

Владата денеска ќе ја одржи 60-тата седница преку видеоконференциска врска на која на предлог на Министерството за образование и наука на дневен ред ќе биде информацијата со предлог за број на студенти за запишување во прва година – прв циклус на студии во учебната 2020/2021 година на јавните универзитети.

Информацијата се однесува на запишувањето студенти на универзитетите „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, „Св. Климент Охридски“ во Битола, Джавниот универзитет во Тетово, „Гоце Делчев“ во Штип, Универзитетот за информатички науки и технологии „Св. Апостол Павле“ во Охрид и „Мајка Тереза“ во Скопје.

На дневен ред е и Предлог-одлуката за дополнителни квоти за запишување студенти припадници на заедниците кои не се мнозинство во Република Северна Македонија во прва година – прв циклус на студии на овие високообразовни установи.

Како што најави владината прес-служба, на дневен ред на денешната седница Владата ќе го разгледа и конечниот извештај на Државниот завод за ревизија за извршена ревизија на усогласеност на институционални капацитети на јавните обвинителства во земјава за реализација на надлежностите.

Владата ќе го разгледа и вториот шестмесечен извештај од надзорот над функционалноста на АКМИС во судовите за 2019 година.

На денешната седница ќе се разгледаат и усвојат записниците од 64-от и 65-от состанок на Главниот координативен кризен штаб за обезбедување целосна координација во врска со спречување на внесување и ширење на коронавирус КОВИД-19, одржани на 1 и на 2 јуни 2020 година.

Би можело да ве интересира

ДКСК отвора предмет за владината кризна помош за невладините

А1он

Владата објави насоки за државјаните на земјите кон кои воведе рестриктивни мерки за влез

А1он

Наумовска: Тешко е преку ноќ да изградиме идеален систем за учење од далечина, нацрт-концептот е отворен за мислења

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: Во план е да инвестираме две милијарди евра за изградба и реконструкција на патната инфраструктура

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Царовска: Студентите помогнаа да донесеме политики кои ќе го подобрат стандардот на младите

Ана Ололовска

(ВИДЕО) Спасовски: За три години изградени повеќе од 300 километри атмосферска канализација

Ана Ололовска