На ниво на цела Европа цената на алкохолот е најниска во Северна Македонија

Од:

Најскап алкохол меѓу сите 28 земји членки на Европска унија плаќаат жителите на Финска, додека најевтин на Бугарија и Романија, покажуваат податоците на Еуростат за 2018 година.

На ниво на цела Европа цената на жесток алкохол, вино и пиво е најниска во Северна Македонија и во Босна и Херцеговина, додека највисока во Исланд и Норвешка.

Според анализата на Еуростат, во 2018 година просечната цена на алкохолните пијалоци во ЕУ била повеќе од два пати поскапа во најскапите земји членки, споредено со цената во најевтините земји членки.

Кога цените во земјите се споредуваат со средната цена на алкохолните пијалоци во ЕУ со индекс на вредност од 100, резултатите покажуваат дека во 2018 гдоина цената на жесток алкохол, вино и пиво била највисока во Финска со индекс на цена од 182, по што селдат Ирска (177) и Шведска (152).

За споредба цената на алкохолните пијалоци во 2018 година биле најниски во Бугарија и Романија, двете сео индекс на цени од 74, по што следат Унгарија (77), Чешка (82) и Шпанија (84).

Во земјите од регионот најскап алкохол плаќаат жителите на Грција (132), Црна Гора (105) и Хрватска (100), додека најевтин алкохол има во нашата земја и Босна и Херцеговина (72), по што следат Србија (84), Словенија (92) и Албанија (99).

Би можело да ве интересира

Во првиот квартал 9.075 слободни работни места, најбарани услужните дејности и продажбата

Ана Ололовска

Лани склучени 13.814 бракови, бројот на разводи зголемен за 22,8 отсто и изнесува 1.990

Ана Ололовска

Во Русија се разгледува зголемување на старосната граница за купување алкохол

А1он

Во април повисоки трошоците за зеленчук и овошје, пониски за горивата, облеката…

Ана Ололовска

Ковид-19 ја зголеми потрошувачката на алкохол во Русија

А1он

С. Македонија бележи напредок во Бертелсман индексот за трансформација, најголем во индексот на владеење

Ана Ололовска