Глас за Македонија прашува дали е Владата спремна за пост карантинскиот период?

Од:

„Македонија мора да влезе во пост карантински период, кога населението и бизнисот ќе мораат да функционираат паралелно со постоењето на коронавирусот.

Но, Глас за Македонија изразува крајна загриженост што не гледа сериозни подготовки од страна на техничката влада“, велат од Глас за Македонија.

„На пример, дали се направени цврсти протоколи кои потоа ќе се стават во законски уредби за функционирање на училиштата? Дали се размислува како ќе се обезбеди безбеден простор во училници со намален број на ученици, а паралелно со тоа да речеме хонорарно вработување на наставници, адаптација на фискултурните сали во привремени училници, изградба на монтажни објекти за одвивање на наставата?

Дали има протоколи за функционирање на кафулињата и другите угостителски објекти, од кои повеќето располагаат со практично затворен, застаклен простор?

Како и по кој протокол ќе работат фабриките за да се обезбеди голема безбедност на работниците?

Каков протокол ќе постои за голем број услужни дејности како фризери, продукции, разни занаетчиски услуги? И така натаму.

Глас за Македонија бара сериозни подготовки кои во најскоро време мораат да и бидат презентирани на јавноста и на разните засегнати страни. Без тоа, ќе трпи здравјето на граѓаните, нивните работни места и економијата. Време за чекање воопшто нема!“, се вели во соопштението на Глас за Македонија.

Би можело да ве интересира

ВМРО-ДПМНЕ и Глас за Македонија: Итно да се расчисти нападот врз Љупчо Палевски

А1он

Глас за Македонија: Лидија Димова да му се извини на македонскиот народ за изјавата дека Македонија била дел од фашистичка држава

Ана Ололовска

Грчева: Искрадени сме до коска, имаме нула гласови во избирачки места каде гласаа наши членови

Искра Манојлоска

Глас за Македонија бара политичките партии да се откажат од парите за 2020 година

Глас за Македонија бара итни мерки за помош на производителите на храна и на занаетите

Ана Ололовска

Глас за Македонија бара одложување на изборите во април

Ана Ололовска