Герасимовски: Зачестените контроли на градилиштата продолжуваат – инвеститорите да градат според одобренијата

Од:

Градоначалникот на Општина Центар, Горан Герасимовски, придружуван од општинските служби, направи обиколка на неколку градилишта во општината. Општина Центар продолжува да спроведува зачестени инспекциски контроли, со цел директен увид во изведувањето на градежните работи и почитување на законските прописи информираат од Општина Центар.

„Заедно со општинските и инспекторски служби продолжуваме да вршиме инспекторски контроли со цел доколку е потребно да изведеме брза реакција за нелегалните и небезбедни градежни активности на градилиштата. Јас уште во предизборниот период ветив засилени инспекторски контроли затоа што мојата цел е хуманото градење со почитување на законските прописи вклучувајќи ја и безбедноста на граѓаните. Од ова ветување не отстапувам затоа им порачувам на сите инвеститори кои градат во рамки на Општина Центар да ги почитуваат законските процедури при изведување градежни работи, да градат според одобренијата затоа што во спротивно ќе бидат санкционирани. Потенцирам дека ниту една отстапка од законските процедури нема да биде толерирана“, порача Герасимовски.

Герасимовски заедно со општинските служби изврши увид на 7 градилишта во различни населби и притоа потенцираше дека општината ќе врши целосен увид на градежните работи на активните градилишта и ќе контролира дивоградби. Односно од почнување на градбата до нивно завршување се вели во соопштението од општината.

Би можело да ве интересира

Општина Центар со препорака до угостителските и јавните објекти во следните два дена да ја прилагодат музиката

Левица: Герасимовски одобри да се гради кај ,,Tреска” спротивно на препораката на антикорупциска

Казни од 13.000 евра за Интермецо и за Мош за прегласна музика

Катерина Ѓуровски

Целосно се забранува градење надвор од Генералниот Урбанистички план на Водно

Општина Центар: Град Скопје да го реши хаосот со сметот

Герасимовски: Подобри урбанистички и сообраќајни решенија во новиот ДУП Крњево 2

Горан Наумовски