Форум на жени на ЛДП: Потребен е функционален систем што ќе ги заштити жените од насилство

Од:

Во текот на 2022 година во Северна Македонија се регистрирани 1.074 жени-жртви на семејно насилство и покрај кампањите и различните мерки за подигање на свеста и предупредување, семејното насилство како феномен и понатаму е присутно во Северна Македонија, реагираат од Форумот на жени на ЛДП.

-Ја осудуваме бавноста во реакциите на институциите и нивната нефункционалност и апелираме да преземат итна акција за расветлување на трагичниот настан во Кочани. Потребни се пошироки општествени и правни реформи за подобра заштита на жените од вакви ужасни случувања, велат од партијата.

– Она што запрепастува е фактот што заканите биле неколкупати биле пријавувани во полицијата и во јавното обвинителство во Кочани од каде жената барала заштита, додаваат од Форумот на жени на ЛДП.

Би можело да ве интересира

ЛДП: Додека Грчева промовира политики против Бугарија, нејзинит син доби функција во Софија

Предраг Петровиќ

Зајкова на средба со Бушез: Имаме обединета визија за Европа, која го опфаќа нејзиното реформирање, раст и проширување

ЛДП: Дигитализација на образованието до 2030, кривична одговорност за судиите и јавните обвинители, почитување на човековите права, Викенд без ДДВ

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Зајкова: Недозволиво е граѓаните да штедат, а политичарите да живеат како да е благосостојба

Горан Наумовски

(ВИДЕО) Европските либерали со порака: ЕУ не е целосна без Македонија како нејзина членка

Зајкова: Усвоивме програмски правци и либерални решенија за секој граѓанин