Формирана комисија за спроведување на мерката за клима инвертери

Од:

Владата на денешната седница донесе решение за формирање Централна Комисија за следење на спроведувањето и имплементирањето на еколошката мерка за субвенционирање на граѓаните со високоефикасни инвертер клима уреди за потребите на домаќинствата во општините Битола, Кичево, Тетово и на Градот Скопје, а кои користат енергетски неефикасни уреди за греење во нивните домаќинства кои влијаат на зголемување на концентрација на РМ10 и РМ2.5.

Владата, како што соопшти владината прес-служба, ги задолжи Министерството за животна средина и просторно планирање, Канцеларијата на заменик – претседателката задолжена за економски прашања, Министерството за економија, Министерството за информатичко општество и администрација, кои се во функција на исполнување на оваа мерка, да именуваат по еден член и негов заменик и истото го препорача и до АД Електрани на Северна Македонија.

Во комисијата рамноправни членови се и по еден претставник од граѓанските организации Движење за околината Молика – ДОМ Битола, Еколошко здружение – Движење Еко Герила Тетово, и од Македонската платформа против сиромаштија – МППС, и сите тие се задолжени за постојана контрола и мониторинг на целиот процес на имплементација на оваа мерка.

Би можело да ве интересира

Комисиите за историски и образовни прашања со Бугарија и Грција на пауза

Интервју со Ангел Димитров: Бугарија не била фашистички окупатор, армијата ја пречекале со цвеќиња

Ана Василевска

ВИДЕО: Опозицијата не го поддржува новиот Закон за управување со природното и културното наследство на Охрид

Ана Василевска

ВИДЕО: Владата преку ноќ ја отстрани таблата од фасадата, се чека новиот натпис со Северна

Сандра Бошковска

Седници на две собраниски комисии

Наум Локоски

Продолжува расправата за ребалансот на Буџетот, седници на уште две комисии

Наум Локоски