Финансова полиција поднесе кривична пријава за вработена во приватна клиника

Од:

Управата за финансиска полиција информира дека до Обвинителството поднела кривична пријава против едно физичко лице во својство на одговорно лице во приватна здравствена установа.

„Управата за финансиска полиција до Основното јавно обвинителство Скопје поднесе кривична пријава против едно физичко лице во својство на одговорно лице во правниот субјект „Приватна здравствена установа- Специјална болница по гинекологија, акушерство и ортопедија САНТЕ ПЛУС ГРУП Скопје“ како и против правниот субјект.

Прво пријавеното лице во периодот од 2016 година до 2018 година, со намера да се стекне со противправна имотна корист за себе и за пријавената здравствена установа, во повеќе наврати извршила исплата на парични средства “во готово” во вкупен износ од 35.097.304 денари по основ на плата и додатоци/бонуси на плата на поголем број физички лица кои биле работно ангажирани за потребите на пријавената здравствена установа, без при тоа таквите исплати да ги евидентира во сметководствената евиденција на приватната здравствена установа САНТЕ ПЛУС ГРУП Скопје и без при тоа да пресмета, пријави и плати придонеси за задолжително пензиско и инвалидско осигурување, придонеси за задолжително здравствено осигурување, придонеси за вработување и дополнителни придонеси за задолжително осигурување во случај на повреда или професионално заболување, како и персонален данок од доход, со што е причинета штета на Буџетот на Република Северна Македонија во вкупен износ од 11.609.349 денари“, се наведува во соопштението на Управата на финансиска полиција.

Би можело да ве интересира

Финансиска полиција: Управата во своето работење постапува неселективно и непристрасно

Ана Ололовска

Финансиска полиција: Цел на претресот не е пратеникот од Струга туку неговиот татко

Маја Илиевска-Пачемска

Кривична пријава против три лица за набавка на медицински средства за Клиниката за токсикологија

Ана Ололовска

Кривична пријава против двајца управители во ДТТУ „Радика Ресорт“ ДООЕЛ увоз-извоз

Ана Ололовска

Управата за финансиска полиција извршила проверки во вкупно 75 правни субјекти за технички преглед

Ана Ололовска

ВИДЕО: Кривични пријави за злоупотреба на службена положба и перење пари во општина Петровец

Ана Ололовска