„Еразмус плус освежување“ на штипскиот универзитет „Гоце Делчев“

Од:

Центарот за меѓународна соработка при Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип денеска во Мултимедијалниот центар го организираше отворениот ден за студентите кои сакаат да се запознаат со програмата „Еразмус плус“.

Сања Стефановска од Центарот за меѓународна соработка информира дека конкурсот е распишан и ќе трае до 20 ти октомври, а студентите ќе можат еден семестар да поминат на некој од 160 универзитети во Европа, со кои имаат потпишано договори за студентска размена.

– Конкурсот е распишан за 60 студенти за студии и за 30 места за студиска пракса. Веќе две години секој семестар го распишуваме „Еразмус плус“ конкурсот. Доколку има интерес студентите да бидат дел од оваа програма, бројот секоја година ќе се зголемува и ние ќе аплицираме за нови места, појасни Стефановска.

Студентот Стефан Постолов од Електро-техничкиот факултет денеска пред студентите од повеќето факултети го сподели своето искуство од програмата „Еразмус плус“, кој еден семестар студирал на универзитетот во Картегена во Шпанија.

– „Еразмус плус“ ми овозможи да стекнам нови пријатели, нови колеги, да работам на проекти и да студирам на нов начин на кој што не ми беше овозможено можеби овде. Да посетам многу лаборатории и да добијам знаење кое е важно за мене, рече Постолов.

На денешниот отворен ден кој е насловен „Еразмус плус освежување“ студентите од штипскиот универзитет ги добија сите потребни информации како да аплицираат за оваа програма.

Би можело да ве интересира

Во Штип гласаат 152 болни и немоќни лица

Тројца тешко повредени во сообраќајна несреќа на експресниот пат Три Чешми-Штип

Горан Наумовски

Еден загина, неколкумина се повредени во сообраќајка на патот Штип-Кочани

Јорданов: Повеќе сум згрозен, отколку што сум изненаден од кампањата која ја пласираат моите политички противници

(ВИДЕО) Филипче: Павел Иванов е симбол на храброст и чесност, Штип заслужува лидер како него

Горан Наумовски

Се повеќе деца и вработени од штипско средно училиште се затруени со јадење од сендвичара