ДС: Во пресрет на избор на стара-нова Влада, укажуваме на потребата од радикални промени во поставеноста, дејствувањето и приоритетите

Од:

Во пресрет на избор на стара-нова Влада, Демократскиот сојуз укажува на потребата од радикални промени во поставеноста, дејствувањето и приоритетите.

„Во оваа насока освен реформите сврзани со евроинтеграциските процеси, Демократскиот сојуз инсистира и на: Прво, робусна борба против организираниот криминал и високата корупција, преку системски промени и формирање на Агенција за борба против криманалот, со висок степен на самостојност и посебни права и овластувања (ФБИ)“, соопштува Демократскиот сојуз.

„Второ, испорачување на правдата преку законска можност за фер судење за монтираните судски процеси (Нема правда, Нема мир).

Трето, реформа на судскиот и правниот систем во целина, преку ревизија на работата на секој судија, обвинител и припадник на МВР, департизација на службите за безбедност и администрацијата.

Четврто, коренити реформи на изборните правила, укинување на системскиот монопол на четирите партии и Македонија да биде една изборна единица.

Само со конкретни и радикалнии чекори можат да се придвижат процесите во позитивна насока и да се отворат перспективи за развој на државата“, се наведува во соопштението на Демократскиот сојуз.

Би можело да ве интересира

Од кадровските решенија и барањето за една изборна единица зависи нашата поддршка за новата Влада, порача Трајанов

Ана Ололовска

Трајанов бара поништување на одредби од Изборниот законик во корист на помалите партии

Ана Ололовска

Павле Трајанов за софиски „Дневник“: Уставот не може да се менува без реципроцитет од бугарска страна

Ана Ололовска

Демократскиот сојуз на локалните избори ќе настапи со СДСМ

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Наставата со физичко присуство е приоритет

Ана Ололовска

Демократски сојуз: Да се повлечат измените на Изборниот законик

Ана Ололовска